Za pár hodín sa roztopilo až 40 cm snehu a čoskoro zmizne aj ten zvyšok. Aké počasie nás čaká teraz?

Za pár hodín sa roztopilo až 40 cm snehu a čoskoro zmizne aj ten zvyšok. Aké počasie nás čaká teraz?
Peter Minárik

Slovensko zasiahlo poriadne oteplenie, ktoré spôsobilo výrazné topenie snehu. To bude pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch. Počasie by sa však malo začať zlepšovať.

Pár hodín pred Vianocami prišla na Slovensko snehová kalamita, ktorá priniesla snehovú pokrývku aj do nížin. V niektorých oblastiach napadlo dokonca najviac snehu od začiatku tohtoročnej zimnej sezóny. Žiaľ, snehová pokrývka nemala dlhú trvácnosť.

Počas uplynulých hodín sa veľké množstvo snehu roztopilo, čo sa prejavilo na vzostupe vodných tokov. Tie aj aktuálne dosahujú stupne povodňovej aktivity, no pozitívnou správou je, že hladina riek bude klesať.

Za pár hodín sa roztopilo aj 40 cm snehu

Ak sa pozrieme na najzaujímavejšie lokality z nášho územia, tak tu musíme zaradiť Modru v Bratislavskom kraji. Tu ešte v piatok nemali žiaden sneh, ale deň pred Vianocami napadlo až 42 cm snehu.

V noci na Štedrý deň však začalo rýchle topenie snehu a za približne 30 hodín sa všetok sneh opäť roztopil.

Za takéto veľmi prudké topenie snehu môže kombinácia hneď niekoľkých javov: silnejší vietor, veľmi vysoké teploty šplhajúce sa nad +10 °C a kvapalné zrážky.

Topenie snehu však zasiahlo prakticky celé naše územie a v uplynulých hodinách sa v mnohých ďalších lokalitách roztopilo aj niekoľko desiatok centimetrov snehu. Tam, kde sa ešte nachádza snehová pokrývka, sa roztopí v nadchádzajúcich hodinách.

Topenie snehu dvíha vodné toky

Výrazné topenie snehu sa prejavuje na raste vodných tokov. Na mnohých riekach západného a stredného Slovenska dosahujú rieky prvý, prípadne druhý povodňový stupeň.

Na toku Žitava vo Vieske nad Žitavou dosahuje hladina rieky dokonca až 3. povodňový stupeň. 

V týchto chvíľach začínajú vodné toky klesať, no počas druhého sviatku vianočného môžu ešte prechodne stúpnuť na miestach, kde sa ešte nachádza snehová pokrývka.

Počasie sa upokojí

Na Štefana nás čaká aj naďalej prevažne oblačné a veľmi teplé počasie. Na druhý sviatok vianočný sa ešte v Žilinskom kraji môžu vyskytovať slabšie zrážky, ale postupne bude intenzita zrážok klesať.

Po sviatkoch bude aj naďalej teplo, no na oblohe bude oveľa viac slnečných lúčov. Počasie totiž bude ovplyvňovať tlaková výš, ktorá na naše územie až do konca roka prinesie prevažne stabilné počasie s prípadnými rannými hmlami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd