AKTUÁLNE: Okolím Bardejova prešla supercela. Búrky sú silné, je totiž veľmi dusno

Peter Minárik

Počasie na Slovensku ovplyvňuje studený front, ktorý postupuje cez naše územie. Prší ešte najmä v južných a východných častiach Slovenska, ale od severozápadu privhádzajú prehánky a búrky, ktoré hrozia až do večerných hodín.

Po včerajšom prvom tropickom dni máme na našom území dnes chladnejšie, ale na pocit aj nepríjemnejšie počasie. Je totiž mimoriadne dusno, čo spôsobí, že v nadchádzajúcich desiatkach minút sa v takomto vzduchu bude dariť búrkam, ktoré takýto vzduch doslova ,,zbožňujú,,

Najviac napršalo na východe

Studený front, ktorý postupuje cez naše územie priniesol v uplynulých hodinách zrážky, ktoré však predovšetkým zasiahli západné časti Slovenska.

Zrážky boli pomerne plošnejšie a priniesli niekoľko milimetrov. V priemere spadlo v oblasti západného Slovenska okolo 5 mm, ale napríklad na Záhorí, v okolí Malých Karpát, v Bratislave, či na juhu Podunajskej nížiny, keď sa vyskytli aj búrky spadlo aj 10 mm.

Teraz hrozia búrky

Studený front tak zatiaľ veľa zrážok nepriniesol, ale to sa môže v nadchádzajúcich desiatkach minút zmeniť. Od severozápadu sa totiž vyčasuje a vykúkajú slnečné lúče, čo môže byť veľmi nebezpečné.

Na viacerých miestach nášho územia je totiž aktuálne veľmi dusno a to predovšetkým na západnom Slovensku. Vlhkosť sa šplhá aj cez 70 % a ak takýto vlhký vzduch zohrievajú slnečné lúče, tak ten sa následne stáva veľmi nestabilným.

A práve v tomto labilnom vzduchu sa vyskytujú výrazné prehánky a búrky, ktoré sa už v týchto chvíľach začali tvoriť.

Na východe udrela supercela

To, že búrky môžu byť silné, dokazuje aj skutočnosť, že v okrese Bardejov sme zaznamenali aj supercelu. Tá bola sprevádzaná silnejším vetrom a najmä výraznými zrážkami.

Podľa radarových údajov spadlo v oblasti aj viac ako 50 mm, a to v priebehu jednej hodiny. Obyvatelia zo zasiahnutej oblasti hlásia aj menšie krúpy.

Búrky hrozia až do večera

Vzduchová hmota je aktuálne veľmi priaznivá pre tvorbu búrok a ďalšie búrky sa tak budú vyskytovať aj v nadchádzajúcich desiatkach minút. S búrkami tak počítajte hneď na niekoľkých miestach. Vývoj búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd