Búrky sú tu. Večer sa na Slovensku rozfúka nárazový vietor

Peter Minárik

Studený front už začal ovplyvňovať počasie na našom území. Prvé búrky sa objavujú na severe, no najväčšie problémy spôsobí nárazový vietor, ktorý sa na Slovensko priženie vo večerných hodinách.

Zmena počasia na našom území je tu. Cez naše územie v týchto chvíľach začína postupovať studený front, ktorý je zatiaľ zrážkovo pomerne málo výrazný. Zrážky sa vyskytujú na strednom a východnom Slovensku, no pomerne rýchlo ustávajú.

V týchto chvíľach sú najvýraznejšie zrážky na severovýchodnom Slovensku, kde sa vyskytujú aj búrky. Tie sú však bleskovo zatiaľ nevýrazné. Detekcia bleskov zaznamenala k času písania tohto článku len okolo 10 bleskových úderov.

V priebehu nasledujúcich hodín však bude búrok viac i keď budú sústredené predovšetkým do oblasti východného Slovenska. Najvýraznejšie búrky by mali byť vo večerných a v nočných hodinách vo východnej polovici východného Slovenska.

Na zvyšku územia sa búrky očakávajú len veľmi výnimočne, no zrážky front predsalen prinesie a čo môže spôsobiť najväčšie komplikácie je silný, nárazový vietor.

Ten už teraz prechodne silnie, počas postupujúcej línie zrážok. Nárazy vetra dosahujú rýchlosť okolo 15 m/s, ale vo večerných hodinách sa k nám priženie silnejší vietor.

Ten bude sprevádzaný aj zrážkami, ktoré sa začínajú formovať nad Rakúskom. Nad naše územie by mali z Rakúska postúpiť po 21:00 a pred nimi bude na našom území silnieť vietor.

Silný vietor sa rozfúka na celom našom území a nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť 15 až 20 m/s. 

Najsilnejší vietor by mal fúkať v Podunajskej a vo Východoslovenskej nížine. V oblasti západného Slovenska a predovšetkým v krajných juhozápadných okresoch bude poriadne fúkať medzi 20:30 až polnocou. V oblasti Východoslovenskej nížiny medzi polnocou a 4:00 ráno.

Nárazy vetra by tu na viacerých miestach mali prekračovať rýchlosť 20 m/s a ojedinele by mohli presahovať nárazy až 25 m/s.

Vietor zosilnie na celom našom území a na horách by mal prekračovať nárazy o sile 30 m/s. Slabnúť by mal vietor v ranných hodinách. Prechod frontu sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd