Čaká nás vesmírne divadlo: V nedeľu bude padať sto hviezd za hodinu

Dominik Cenkner

Podobne ako v uplynulom roku, aj v tomto 2021 budeme môcť na nočnej oblohe sledovať množstvo krásnych javov. Ten prvý sa predvedie už zajtra.

Rok 2020 priniesol množstvo krásnych úkazov - s nadšením sme niekoľko týždňov sledovali kométu Neowise, nočné svietiace oblaky, rôzne meteorické roje či konjunkciu Jupitera a Saturnu. Z poslednej menovanej udalosti sme vám dnes priniesli aj dychberúce video, ktoré pozostáva z približne 8000 fotiek.

Aj keď rok 2021 neprinesie až toľko výnimočných okamihov, predsa len sa oplatí občas pozrieť aj na nočnú oblohu. Pozorovať budeme môcť zvieratníkové svetlo či čiastočné zatmenie Slnka. Zoznam toho najdôležitejšieho si môžete prečítať v tomto článku.

Prvé nebeské divadlo pritom budeme môcť pozorovať už zajtra, teda v nedeľu 3. januára. Pôjde o vrchol meteorického roja Kvadrantid. Vrcholiť bude, ako sme už spomínali, zajtra okolo 16. hodiny.

Astronómovia navyše sľubujú pomerne dlhé meteory čo znamená, že záblesk, ktorý z nich uvidíme, bude trvať o niečo dlhšie než je u týchto úkazov zvykom. Na druhej strane na pozorovanie vrcholu Kvadrantid tento rok nebude veľa času.

Pozorovanie totiž bude ideálne hneď po západe slnka a pred východom Mesiaca okolo 21. hodine. Ten je totiž len niekoľko dní po splne a preto bude na oblohe pomerne jasný. Kvôli tomu tak zakryje žiaru slabších meteorov.

Tento meteorický roj patrí u nadšencov nočnej oblohy medzi obľúbené. Sú totiž bohaté na padajúce „hviezdy“ Za hodinu ich napočítate aj cez 100. Celé pozorovanie je však závislé na počasí a oblačnosti. Meteory totiž spravidla žiaria vo vyšších vrstvách atmosféry, pri brzdení svojho letu. A to je oblasť, ktorá je, z nášho pohľadu, nad mrakmi.

Na sledovanie javu nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Radí sa preto k mnohým iným, ktoré tento rok budeme môcť pozorovať voľným okom. Meteorický roj Kvadrantidy má radiant, čo je miesto, odkiaľ meteory akoby vylietavajú, na pomedzí súhvezdia Pastiera a Draka, kúsok východne za ojom Veľkého vozu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd