Extrémne leto v Austrálii: Zahynulo najviac koralov

Veronika Sádovská

Letecké snímky ukázali znovu smutné správy. Veľká koralová bariéra vymiera dokonca rýchlejšie ako počas minulých rokov.

Na to, že krehký koralový ekosystém postupne vymiera, upozorňujú aktivisti a ochranári už niekoľko rokov. Najnovšie snímky odhalili ďalšie smutné správy.

Veľká koralová bariéra znova vybledla. Koraly sú veľmi náchylné na zmenu teploty vody, ktorá sa postupne zvyšuje. Aj tento rok bola teplota vo februári, počas vrcholu leta, oveľa vyššia ako je priemer.

Podľa Davida Wachenfelda z úradu GBRMPA (úrad ktorý spravuje morský park Veľkej koralovej bariéry) je tohtoročné poškodenie najzávažnejšie v histórii.

Predchádzajúce dve poškodenia (v rokoch 2016 a 2017) neboli až tak závažné, ale aj tak sa po nich ešte systém neobnovil. Severná a stredná časť útesov je poškodená mierne a je tu pravdepodobnosť, že sa dokáže obnoviť.

Veľká koralová bariéra má približne 2300 km a je dôležitým vodným ekosystémom. Poskytuje úkryt aj potravu stovkám živočíchov a sú teda dôležité nielen biologicky, ale aj ekonomicky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd