Extrémne sucho vo Francúzsku: Vláda obmedzuje používanie vody

Veronika Salayová

Extrémne sucho vo Francúzsku prinútilo vládu k výrazným obmedzenia ohľadom používania vody. Ľuďom sa zakazuje umývanie áut, napúšťanie bazénov a polievanie záhrad. 

Veľké sucho prinútilo 24 z 96 francúzskych departementov zaviesť limity na používanie vody, uviedlo v sobotu francúzske ministerstvo.

Obmedzenia siahajú od jednoduchých výziev na šetrenie vodou v niektorých oblastiach až po viac ako 50 % zníženie odberov v poľnohospodárstve a zákaz umývania áut, polievania záhrad a napúšťania bazénov v iných, povedalo ministerstvo pre Le Figaro.

Voda sa smie používať iba na pitie, hygienu, zdravotné účely a civilnú bezpečnosť. 

Od septembra 2021 sú zrážky vo Francúzsku výrazne pod normálom a minulý mesiac deficit dosiahol 25 %. Situáciu zhoršili abnormálne vysoké teploty v máji, ktoré sú jedny z najvyšších v histórii. 

Sucho tento rok začalo skoro

V polovici apríla bolo kvôli vodnej kríze nútených spolu 8 francúzskych departementov zaviesť obmedzenia na používanie vody a v priebehu mája sa počet departmentov zvýšil na 24. Pre porovnanie, minulý rok pocítili obmedzenia ohľadom spotreby iba 3 departmenty v rovnakom období. 

Najväčšie sucho je v centrálnej časti Francúzska, na západe a na juhovýchode krajiny.  

„Tento rok sa sucho začalo skoro,“ povedala v pondelok francúzska premiérka Elisabeth Borneová a dodala: „Prijímame opatrenia, aby sme spravovali vodné zdroje a zabránili tomu, aby sa situácia toto leto vymkla spod kontroly.“

Miestne úrady dostali pokyn, aby zachovali vodné zdroje v maximálnej možnej miere. Vláda zároveň vyzvala všetkých Francúzov, aby znížili spotrebu vody v čo najväčšej možnej miere. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd