FOTO: Na východe sa dnes vyskytla nádherná vlnová oblačnosť

Plechotice Ľubomír Franko

V oblasti východného Slovenska sa počas dnešného dňa vyskytli nádherné vlnovité oblaky. Pozorovali ich viaceré družice.

Nádherná vlnovitá oblačnosť vznikla počas dnešného dňa v závetrí Karpatského oblúku. To ako táto oblačnosť vzniká sme len prednedávnom vysvetlili na príklade z vlnovej oblačnosti v Chorvátsku.

Dnešný deň sme mohli vlnovú oblačnosť, a naozaj výraznú, pozorovať na východe Slovenska. Zhodou okolností dnes ponad východ Slovenska v čase výskytu oblačnosti preletela družica Sentinel-2A, čo nám umožňuje sledovať túto oblačnosť vo vysokom priestorovom rozlíšením - až 10 metrov. 

Vlnovú oblačnosť však pozorovali aj iné družice a to Sentinel-3A a Sentinel-3B. Tie majú rozlíšenie nižšie (500 m), no oblačnosť vieme pozorovať aj tu. 


No a na záver si môžete v pripnutej fotogalérii prezrieť, ako vlnová oblačnosť vyzerala naživo. Fotky pochádzajú z obce Plechotice od autorky Moniky Novákovej. Plechotice sa nachádzajú západne od Trebišova. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd