Front prináša búrky a dážď. Najvýdatnejšie prší na severe. V piatok sa ochladí

Peter Minárik

Cez naše územie začal postupovať studený front, ktorý teší obyvateľov predovšetkým na severe nášho územia, kde pomerne výrazne prší. Do rána môže spadnúť aj okolo 15 mm zrážok.

Po premenlivom štvrtku, ktorý priniesol aj veľmi vysoké teploty, ktoré v západnej časti územia dokonca prekonali hranicu +35 °C prichádza ochladenie a dážď.

O to sa aktuálne postaral studený front, ktorý začal postupovať cez naše územie. Na zrážkovej línii, ktorá postupuje cez naše územie sa dokonca tvoria búrky.

Najvýraznejšie búrky sa však vyskytli nad Českom. Tu udrelo viac ako 18 000 bleskov, pričom na našom území to bolo zatiaľ len okolo 200. Ďalšie búrky však ešte len môžu prísť.

Front prinesie zrážky najmä na sever

Postupujúci studený front sa hlási o slovo predovšetkým zosilnením vetra. Tesne pred príchodom prvých zrážok silnie vietor, ktorý v nárazoch dosahuje rýchlosť aj 60 km/h.

Studený front aktuálne prináša aj ojedinelé búrky. Tie sa vyskytujú na severe, no k zaujímavejšej situácii dochádza v oblasti Viedne. Zrážkové pole je tu elektricky pomerne aktívne a to sa po polnoci dostane nad západné Slovensko.

Naviac najnovšia predpoveď numerického modelu ICON-DE počíta s tým, že búrky sa môžu v ranných hodinách vyskytovať aj na ďalších miestach západného Slovenska a nemusia tak byť sústredené len na krajný západ.

Najpozitívnejšie správy sú však zo severu, kde studený front prináša aj zrážky. Za večer predovšetkým v Žilinskom kraji spadlo od 5 do 10 mm zrážok, pričom do ranných hodín ešte zaprší a zrážkové úhrny sa môžu dostať aj k 15 mm.

V piatok sa ochladí

Zatiaľ čo vo štvrtok sa teploty na našom území šplhali aj nad hranicu +35 °C, tak v piatok sa teploty zrejme nedostanú ani nad úroveň +30 °C. K tejto hodnote sa teploty priblížia na západnom a južnom Slovensku. Na severe bude väčšinou chladnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd