Krúpy s priemerom až 16 cm spôsobili veľké škody v Queenslande. Zrejme sa prepíšu rekordy

Dominik Cenkner

Mimoriadne silná búrka sa dnes popoludní miestneho času prehnala austrálskym štátom Queensland. Búrky boli sprevádzané krupobitím pričom niektoré z nich boli poriadne veľké.

Kým v našich končinách vládne pokojné a pomerne aj teplé počasie, na druhej strane zemegule vyčíňajú búrky. Svoje by o tom vedeli rozprávať obyvatelia Austrálie.

Konkrétne máme na mysli obyvateľov severovýchodu kontinentu, v štáte Queensland. Práve tam totiž dnes popoludní miestneho času vyčíňali mimoriadne intenzívne búrky.

Sprevádzané boli výrazným krupobitím. To napáchalo obrovské škody, niektoré z krúp totiž dosahovali priemer aj 16 cm.

Krupobitie počas búrok, pred ktorými varovali aj tamojšie úrady, zasiahlo najmä oblasti okolo miest Bloomsbury a Yalboroo.

Zrejme sa prepíše aj rekord

Austrálsky meteorologický úrad uviedol, že dnešná búrka v Bloomsbury a Yalboroo mohla priniesť najväčšie kusy krúp, aké kedy boli vôbec v Austrálii zaznamenané.

„Videli sme niekoľko presvedčivých fotografií krúp, ktoré dosahovali priemer aj 16 cm,“ uviedol Shane Kennedy, z austrálskeho Meteorologického úradu.

Austrálsky rekord bol doteraz okolo 14 cm. Ak sa fotografie a videá preskúmajú a potvrdí sa 16 cm priemer krúp, u protinožcov sa budú prepisovať rekordy.

Na záver len dodáme, že takéto veľké krúpy pri dopade dosiahnu rýchlosť až cez 100 km/h. Je preto obrovským šťastím, že v oblasti hlásia len materiálne škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd