Meteorické roje letom nekončia: Kedy pozorovať tie septembrové?

Veronika Salayová

Letné pozorovanie meteorických rojov pod teplou nočnou oblohou má svoje čaro. Avšak nočné divadlo v podobe „padajúcich hviezd“ možno zažiť aj v septembri.

Meteorické roje sú veľmi aktívne aj v mesiaci september. Na oblohe ich môžeme pozorovať hneď niekoľko.

V septembri začínajú byť  napríklad aktívne Južné a Severné Tauridy. Sú aktívne až dva mesiace, čiže na oblohe ich možno vidieť až do novembra. Tieto roje však nemajú výrazné maximá svojej aktivity. Za hodinu môžete vidieť okolo 5 meteorov. Tieto meteory sú výnimočné tým, že sú veľmi jasné, nazývajú sa aj bolidy. 

Tauridy možno pozorovať pri súhvezdí Býka. Ich domovskou kométou je kométa s názvom 2P/Encke, o ktorej sa predpokladá, že je pozostatkom oveľa väčšej kométy, ktorá sa rozpadla pred 30 000 rokmi. 

Tauridy sa pohybujú rýchlosťou 33 km/s a oproti iným meteorickým rojom sú o niečo pomalšie, a preto ich je možné lepšie na oblohe zahliadnuť.

Okrem Tauríd sú na oblohe aktívne aj tzv. septembrové Perzeidy. Tie sú aktívne relatívne krátko, a to od 5. do 17. septembra s vrcholom už zajtra, 9. septembra. Za hodinu ich môžete vidieť okolo 5 meteorov. Pohybujú sa rýchlosťou 65 km/s. 

Ak keď sú večery už o pár stupňov chladnejšie ako v lete, stále si môžete vychutnať romantickú nočnú oblohu s „padajúcimi hviezdami“.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd