Na Slovensko mieri veľmi silný vietor. Môže lámať stromy

Peter Minárik

V sobotu večer sa na Slovensko priženie studený front na čele ktorého sa bude vyskytovať veľmi silný vietor. Ten môže na juhozápade Slovenska spôsobovať aj materiálne škody.

Víkend začína na našom území so stabilným a niekde ešte aj so slnečným počasím. Oblačnosť však začína od západu pribúdať a v noci prídu zrážky. Oveľa výraznejšie dorazia v noci na nedeľu a ich príchod bude sprevádzať veľmi silný vietor, ktorý môže na našom území spôsobovať aj materiálne škody.

Už v týchto chvíľach sa nad naše územie od západu nasúva oblačnosť, ktorá súvisí s teplým frontom. V priebehu nočných hodín sa postupne rozprší, no nie na celom území.

Noc na sobotu prinesie dážď, predovšetkým do západnej a severozápadnej časti Slovenska a napršať by malo zväčša do 5 mm.  V sobotu počas dňa zrážky ustanú, ale ďalšia vlna príde v sobotu. 

V sobotu vo večerných hodinách začne cez naše územie postupovať studený front, ktorý prinesie výraznejšie zrážky, ale na jeho čele sa môžu vyskytnúť aj búrky. Najväčším nebezpečenstvom však bude veľmi silný vietor, ktorý sa bude vyskytovať na čele tohto studeného frontu. 

Príchod silného vetra sa na naše územie očakáva v sobotu po 21:00, pričom najsilnejšie poryvy vetra by mali byť zaznamenávané pravdepodobne medzi 22:30 až 01:00.

V ohrození je predovšetkým západné Slovensko, kde nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť 15 až 24 m/s, no v okresoch Bratislava, Senec, Dunajská Streda a Komárno bude vietor dosahovať nárazy až do 30 m/s.

Takýto silný vietor je na súčasnú ročnú dobu nezvyčajný. Nárazový vietor môže na našom území vyvracať stromy, strhávať elektrické vedenia a spôsobovať ďalšie materiálne škody. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd