Nezvyčajné októbrové búrky zasiahli Slovensko. Išlo o najsilnejšie búrky za viac ako mesiac

Peter Minárik

Utorok priniesol na Slovensku niekoľko zaujímavých udalostí. Okrem zatmenia Slnka pútali pozornosť z meteorologického hľadiska predovšetkým búrky, ktoré aktuálne doznievajú. Ide o najintenzívnejšie búrky za viac ako mesiac.

Na Slovensku sme dnes pozorovali nielen pomerne zaujímavú astronomickú udalosť v podobe čiastočného zatmenia Slnka, ale aj zaujímavú meteorologickú udalosť v podobe búrok a nešlo len o hocijaké búrky.

Búrky, ktoré sa na Slovensku vyskytovali boli na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné. V posledné októbrové dni už býva väčšinou chladnejšie a búrky väčšinou nemajú vhodné podmienky pre svoj rozvoj.

Dnešok však bol iný. Nielen na Slovensku panuje teplotne nadpriemerné počasie a práve to spôsobuje, vhodné podmienky dokonca na rozvoj konvekcie. V našej oblasti dnes udreli stovky bleskov, pričom búrky sa vyskytli aj na Slovensku. Nadpriemerne teplý deň tak priniesol nadpriemerné búrky.

Najsilnejšie búrky za viac ako mesiac

Čo sa týka štatistického hľadiska, tak počas dnešného dňa udrelo na našom území niečo málo cez 1700 bleskových úderov, čo je pomerne nezvyčajne vysoké číslo.

Počtom bleskov ide o najbúrlivejší deň za viac ako mesiac. Naposledy udrelo viac bleskov 11.9. kedy detekcia bleskov zaznamenala nad Slovenskom takmer 3000 bleskových výbojov.

Búrky sa vyskytovali na východnom Slovensku, no búrlivo bolo aj v okolitých krajinách a to predovšetkým na severe Čiech a na juhu Poľska. V našom regióne tak udrelo takmer 7000 bleskov, pričom spomínaných cca 1700 udrelo na našom území.

zaznamenané blesky nad Slovenskom, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad Slovenskom, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky priniesli aj krúpy

Búrky, ktoré sa dnes vyskytovali na východnom Slovensku priniesli okrem bleskovej aktivity aj výraznejší dážď, no dokonca aj krúpy s priemerom do 1 cm.