Od Sahary nad Slovensko. Ako sa k nám dostáva prach z africkej púšte?

Dominik Cenkner

Tento týždeň priniesol priam aprílové počasie. Dočkali sme sa tak slnečných lúčov, ako aj dažďa, sneženia, mrazov i prachu zo Sahary. Je to vôbec možné, alebo spomínaný prach k nám niekto umelo vypúšťa?

Do atmosféry nad Európou sa tento týždeň dostalo neobvyklé množstvo prachu zo Sahary. Ten sa nakoniec dostal aj nad naše územie.

Pocítili sme to najmä v noci z utorka na stredu, kde pri zrážkach, či už snehových alebo dažďových, kvapky vody tento prach na seba naviazali, dôsledkom čoho boli špinavé autá, resp. všetko, čo bolo počas noci vonku.

Aj vám prach zo Sahary zašpinil autá?, zdroj: Dávid Štefánek
Aj vám prach zo Sahary zašpinil autá?, zdroj: Dávid Štefánek

V dnešnej dobe plnej nejasností, hoaxov a domýšľania si prišli niektorí s názorom, že tento prach k nám niekto umelo vypúšťa. Pravdou však je, že za to môže len a len samotná príroda.

Ako je to možné? Vysvetlíme vám to v nasledujúcich odsekoch.

Od Sahary nad Slovensko

Všetko začalo ešte v pondelok, teda začiatkom týždňa, kedy sa nad Marokom prehĺbila tlaková níž, ktorá vyvolala v oblasti Alžírska mohutnú piesočnú búrku. V dôsledku nej sa do atmosféry dostali tony piesku.

Tie sa vplyvom vetra, ktorý sa označuje ako „scirocco“, čo je silný južný až juhovýchodný vietor, ktorý fúka v Stredomorí a severnej Afrike, dostali do Európy.

Na to, aby k tomu vôbec došlo, musia byť splnené podmienky v atmosfére. Západne od Gibraltáru sa kvôli tlakovej níži, vplyvom spomínaného silnejšieho vetra a výstupných pohybov dostal prach do väčších výšok a bol tak ďalej unášaný smerom na juh Európy.

Fotografia z webkamery v Pyrenejách ešte začiatkom týždňa, zdroj: alberguesyrefugios.com
Fotografia z webkamery v Pyrenejách ešte začiatkom týždňa, zdroj: alberguesyrefugios.com

Nad Biskajským zálivom začalo mať väčší vplyv juhozápadné až západné výškové prúdenie, ktoré prach transportuje ďalej na severovýchod a postupne až k nám do strednej Európy.

Aj keď k naplneniu týchto podmienok nedochádza každý deň, deje sa tak niekoľkokrát za rok. Preto ak sa nabudúce stretnete s názorom, že prach k nám niekto umelo vypúšťa, pokojne mu pošlite tento článok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd