Pozor, k Zemi sa rúti čínska raketa. Nikto nevie kedy a kde dopadne

Veronika Salayová

Na obežnej dráhe sa nachádza obrovská čínska raketa, ktorá nekontrolovateľne dopadne na Zem. Nikto však nevie kedy a kde...

21-tonová čínska raketa sa zrúti k Zemi hrozivou rýchlosťou – nikto však presne nevie, kedy pristane, a astronómovia varujú, že 30-metrové kovové hroty môžu zasiahnuť kdekoľvek na planéte.

Čínska raketa sa nachádza na obežnej dráhe Zeme a zrútiť by sa mohla kedykoľvek a kdekoľvek, keďže jej dopad nie je kontrolovaný. 

Raketový stupeň sa odpojil z novovypusteného modulu vesmírnej stanice Wentian, ktorý vystrelila Čína na obežnú dráhu. Čína vypustila modul vesmírnej stanice Wentian v nedeľu 24. júla o 14:25 pekinského času.

Wentian sa podľa plánu bezpečne pripojil k vesmírnej stanici Tiangong, avšak odpaľovacia raketa sa odpojila a teraz je na obežnej dráhe niekde na Zemi.

Riziko pre verejnosť

Astronóm Jonathan McDowell varoval, že raketa sa nachádza na obežnej dráhe a nikto nevie predpovedať, kedy a kde presne dopadne.

Astronóm Holger Krag, vedúci úradu pre vesmírny odpad Európskej vesmírnej agentúry, uviedol, že zóna opätovného vstupu pre raketu bola predbežne geograficky obmedzená medzi zemepisnými šírkami 41 stupňov južne a 41 stupňov severne od rovníka.

Na základe meniacich sa atmosférických podmienok sa presný vstupný bod raketového stupňa do zemskej atmosféry nedá určiť, ale odhaduje sa, že opäť vstúpi do zemskej atmosféry okolo pondelka 1. augusta.

Podľa McDowela sa raketa sa na pri prechode atmosférou roztriešti, avšak približne 30-metrové úlomky sa budú k Zemi rútiť veľkou rýchlosťou. 

Pri troche šťastia by trosky rakety mohli pristať v oceáne vzhľadom na jeho veľkosť, ale stále existuje šanca, že by mohli pristáť na súši aj v zaľudnenej oblasti a napáchať tak obrovské škody. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd