Prichádzajú traja zamrznutí. Prinesú ochladenie

Peter Minárik

V kalendári sú traja zamrznutí. Sú známi najmä tým, že prinášajú často výrazné ochladenie a návrat mrazov. Mrazy síce zatiaľ nehrozia, no ochladenie je celkom isté.

Pankrác oslavuje v sobotu, Servác v nedeľu a Bonifác v pondelok. Počas týchto dní sa bude postupne na našom území ochladzovať. Súvisieť to bude so zastavením teplého prúdenia.

Ochladzovanie by malo byť postupné. Počas soboty sa očakáva na našom území prevažne jasné až polooblačné a ešte aj teplé počasie. V teplom a vo vlhkom vzduchu sa budú tvoriť popoludní, najmä v oblasti západného a stredného Slovenska prehánky a búrky. Počas soboty budú ešte teploty pomerne príjemné. Pohybovať by sa mali od +23 do +29 °C.

V nedeľu už bude oblačnosti menej a zrážky by sa nemali vyskytovať. Počas nedele už očakávajte mierne ochladenie na +22 až +27 °C, no na severe môže byť ešte aj chladnejšie. Ako vidieť na mape očakávaných nedeľňajších teplôt, tak tie by mali byť až o 4 °C nižšie.

Ešte chladnejšie však bude v pondelok, kedy maximálne teploty vystúpia len na +18 až +23 °C a opäť môže byť na severe aj o niečo chladnejšie. Teploty poklesnú opäť o niekoľko stupňov smerom nadol.

Trend ochladzovania bude aj v nasledujúcich dňoch nového týždňa. Postupne by však malo pribudnúť oblačnosti a zrážok.

Traja zamrznutí muži tak zostanú svojej pranostike verní. Ochladenie prinesú, no mrazy sa zatiaľ neočakávajú. Teploty by v horských dolinách a v kotlinách mali na začiatku týždňa klesať len k +4 °C. Pod nulu by ísť nemali, ale pozor ! V prízemnej vrstve môžu isť teploty aj nižšie a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj prízemné mrazy. Ich pravdepodobnosť je však zatiaľ nízka. Oblačnosti by totiž malo byť v noci dostatok a to zabráni výraznejšiemu poklesu teplôt.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd