PRVÉ INFO: Po novom roku príde snehová fujavica a sneženie

Peter Minárik

Na Nový rok nás čaká citeľná zmena počasia. Od severu by k nám mal vpadnúť arktický vzduch, ktorého prílev bude výraznejší ako sa očakávalo. Zimné počasie nás čaká aj v nížinách.

Pokiaľ sa už neviete dočkať zimy, tak s príchodom roku 2019 sa tak udeje. Podľa aktuálnych vyhliadok by teploty v najteplejších regiónoch Slovenska mali stúpať len slabo nad bod mrazu. K tomu sa pridá sneženie a silný vietor, ktorý bude vytvárať snehovú fujavicu.

Prepadne sa k nám studený vzduch

Situácia sa na začiatku nového roka bude mať tak, že zo Škandinávie sa nad Pobaltie presunie hlboká tlaková níž a súčasne sa nad Britskými ostrovmi zvýrazní tlaková výš.

Ako vidieť, talk v strede tlakovej výše bude nad 1045 hPa a tlak v strede tlakovej níže nad Pobaltím okolo 995 hPa. Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi k nám až z Arktídy prenikne veľmi studený vzduch.

Čo však treba dodať je to, že medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi bude silný tlakový gradient, čo sa prejaví na silnejšom vetre. Ten bude v takmer celej strednej Európe poriadne silný.

Čakajte mrazy

Na začiatku roka sa začne na našom území ochladzovať. Denné teploty by postupne v druhej polovici budúceho týždňa mali stúpať na maximálne hodnoty od -6 na severe po +1 °C v najteplejších lokalitách Slovenska.

V noci budú teploty v dolinách a v kotlinách klesať až k -14 °C. Od štvrtka nás tak čakajú celodenné mrazy takmer na celom našom území.

Výdatne nasneží a príde aj fujavica

Vzduch, ktorý sa k nám bude dostávať od severu bude veľmi vlhký a studený. To znamená, že opäť sa bude prejavovať náveterný efekt severných strán hôr, ktoré budú zrážky zachytávať a v týchto oblastiach bude výdatne snežiť. Na severe by mohlo do štvrtkového večera ležať aj 50 cm čerstvého snehu. 

Snehová pokrývka by sa však mala vytvoriť v priebehu budúceho týždňa na väčšine nášho územia s výnimkou Podunajskej nížiny a niektorých častí Záhoria a južného Slovenska.

Okrem sneženia bude na celom území fúkať silný vietor. Ten tak bude vytvárať snehové jazyky a záveje.

V najbližších dňoch tak na našom území udrie poriadna zima. Vývoj pre jednotlivé okresy Slovenska sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd