Zemetrasenie na Orave nebolo. Išlo o chybu na strane EMSC

Veronika Salayová

V pondelok sme vás informovali o zemetrasení pri slovensko-poľských hraniciach na základe informácií z Európskeho stredomorského seizmologického centra EMSC. Zo strany EMSC však došlo k chybnému údaju. 

Na našej stránke sme v pondelok publikovali článok o zemetrasení na Slovensku, ktoré malo nastať v pondelok o 11.18 hod. s magnitúdou 3,4.

Správu sme publikovali s odvolaním sa na Európske stredomorské seizmologické centrum EMSC, ktoré je relevantným poskytovateľom informácií o zemetraseniach v Európe, ale i vo svete.

EMSC čerpá dáta od niekoľkých vedeckých providerov. A takmer všetky zemetrasenia sa vyhodnocujú automaticky.

V pondelok EMSC informovalo o zemetrasení na Slovensku, avšak seizmografy na Slovensku toto zemetrasenie nezaregistrovali, rovnako sa nenašli ani relevantní svedkovia včerajších otrasov. 

Vedúci oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi (ÚVZ) Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay takisto pre TASR uviedol, že seizmické stanice na Slovensku zemetrasenie takejto sily v oblasti nezaznamenali. 

Vyjadrenie šéfa EMSC

Z uvedených dôvodov sme sa obrátili priamo na vedenie EMSC, ktoré sme kontaktovali ohľadom tohto konkrétneho údaju. 

Rémy Bossu, vedúci Európskeho stredomorského seizmologického centra, uviedol, že z ich strany došlo k pochybeniu, za čo sa ospravedlňujú.

‏„Ďakujeme Vám za Váš dotaz. Máte pravdu a túto udalosť sme vymazali z nášho zoznamu. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti a budeme hľadať spôsoby, ako sa takýmto chybám v budúcnosti vyhnúť,“ napísal Rémy Bossu do redakcie iMetea. 

Následne tento údaj aj stiahli zo svojej webovej stránky emsc.eu. Touto cestou sa aj redakcia iMetea chce ospravedlniť svojim čitateľom, že došlo k publikovaniu nepravdivých informácií. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd