AKTUALITA: V Európe dnes budú zúriť extrémne búrky

Peter Minárik

Mimoriadne silné búrky by dnes mali zasiahnuť severný Balkán a južnú časť strednej Európy. Najnebezpečnejšia situácia sa očakáva v Slovinsku a v Chorvátsku odkiaľ sa potom búrky môžu dostať až nad naše územie.

Veľmi silné búrky sa dnes budú vyskytovať nad Európou a budú prinášať intenzívne prívalové zrážky, ktoré budú spôsobovať lokálne zatopenia. Taktiež sa očakáva veľmi intenzívne krupobitie, pri ktorom môžu padať krúpy s priemerom až 5 cm. 

Extrémna labilita

Počas dnešného dňa bude dochádzať k výraznému prehrievaniu vzduchu a jeho labilizácii, čo vyjadruje hodnota CAPE. Spravidla platí, že čím vyššie hodnoty CAPE sa očakávajú, tým by mali byť búrky intenzívnejšie.

Nad Bosnou, Chorvátskom a Slovinskom sa dnes očakávajú na Európu doslova extrémne hodnoty a to až okolo 4000 J/Kg. Takéto hodnoty sú na Európu pomerne nezvyčajné.

Búrky tak budú mať energie veľmi veľa, no energia im len nestačí. Nad Jadranom sa dnes bude nachádzať tlaková níž, ktorá bude do oblasti Balkánu a juhu strednej Európy doslova chŕliť teplý a vlhký vzduch. Bude tu tak poriadne dusno.

Búrky budú výrazne rásť

V priebehu popoludnia sa nad Chorvátskom a Slovinskom začnú tvoriť búrkové bunky, ktoré budú mohutne narastať. Vidieť to bude dobre na satelitných snímkach. 

Postupne búrky vytvoria niekoľko výrazných buniek, ktoré by sa vo večerných hodinách mali naviazať do akejsi línie, ktorá by sa mala vydať do strednej Európy.

Pred extrémnymi búrkami varuje aj meteorologická služba Estofex. Na mapke môžete vidieť ohrozené oblasti.

Až 5 cm krúpy

Extrémne búrky by mali prinášať intenzívne lejaky, ktoré budú spôsobovať aj zatopenia. Najväčším nebezpečenstvom týchto búrok však budú pravdepodobne krúpy. Ako vidieť na produkte modelu GFS, tak vďaka vhodným podmienkam môže veľkosť krúp dosahovať až 5 cm.

Takéto krúpy celkom jednoznačne budú mať devastačné účinky na majetok a najmä poľnohospodárstvo.

Večer aj u nás ?

Ako sme už spomínali, tak počas večera by sa mala vytvoriť akási búrková línia, ktorá by mala začať postupovať z Balkánu nad strednú Európu. Zasiahne Maďarsko, Rakúsko a ešte pred polnocou by mohla doraziť búrka aj na naše územie.

Krúp by ste sa však až tak nemuseli obávať. Nebezpečenstvom u nás bude najmä prudký vietor, ktorý bude silnieť tesne pred búrkou a nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť až 25 m/s. Nebezpečné budú aj výrazné zrážky a samozrejme blesková aktivita. To, že sa však nemáte nachádzať pod stromom je snáď každému jasné.

Búrky by na našom území mohli pretrvávať celú noc a zanikať by mali až v sobotu skoro ráno.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd