Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste

Dominik Cenkner

Astronómovia identifikovali najväčšiu hviezdnu čiernu dieru, aká bola dosiaľ objavená v Mliečnej ceste. Jej hmotnosť je 33-krát väčšia ako hmotnosť Slnka, informovala v utorok tlačová agentúra AFP, na ktorú sa odvoláva TASR.

Čierna diera s názvom Gaia BH3 bola objavená „náhodou“. Stalo sa tak na základe údajov zozbieraných misiou Gaia Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Informoval o tom Pasquale Panuzzo, astronóm z Národného centra pre vedecký výskum (CNRS) so sídlom v Paríži.

Sonda Gaia, ktorá sa venuje mapovaniu galaxie Mliečna cesta, lokalizovala BH3 2000 svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Orol. Keďže teleskop sondy dokáže určiť presnú polohu hviezd na oblohe, astronómovia dokázali charakterizovať ich dráhy a zmerať hmotnosť neviditeľného spoločníka hviezdy - 33-krát väčšiu, ako je hmotnosť Slnka.

Ďalšie pozorovania z pozemných teleskopov potvrdili, že ide o čiernu dieru s hmotnosťou oveľa väčšou, než majú iné hviezdne čierne diery v Mliečnej ceste. „Nikto nečakal, že nájdeme čiernu dieru s veľkou hmotnosťou číhajúcu tak blízko. Takýto objav sa podarí raz za výskumný život,“ uviedol Panuzzo.

 

Čierne diery fascinujú vedcov i laikov

Hviezdna čierna diera bola objavená, keď si vedci všimli „kmitavý“ pohyb sprievodnej hviezdy, ktorá okolo nej obieha. „Videli sme hviezdu o niečo menšiu ako Slnko (približne 75 percent jeho hmotnosti) a jasnejšiu, ktorá obieha okolo neviditeľného spoločníka,“ povedal Panuzzo.

Hviezdne čierne diery vznikajú pri kolapse masívnych hviezd na konci ich života a sú menšie ako supermasívne čierne diery, ktorých vznik je zatiaľ neznámy. Takéto obry už boli objavené vo vzdialených galaxiách prostredníctvom gravitačných vĺn, ale „nikdy nie v našej“, vysvetlil význam objavu Panuzzo.

BH3 je „spiaca“ čierna diera a je príliš ďaleko od svojej sprievodnej hviezdy, aby ju zbavila hmoty. Preto nevyžaruje žiadne röntgenové žiarenie - čo sťažuje jej detekciu.

Teleskop sondy Gaia identifikoval prvé dve neaktívne čierne diery (Gaia BH1 a Gaia BH2) v Mliečnej ceste.

 

Gaia pracuje už desať rokov vo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme a v roku 2022 poskytla trojrozmernú mapu polôh a pohybov viac ako 1,8 miliardy hviezd.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd