Až 216 miliónov ľudí bude musieť kvôli suchu opustiť svoje domovy, varuje Svetová banka

Dominik Cenkner

Aj keď sa ešte stále nájdu ľudia, ktorí tvrdia, že zmeny klímy sú prirodzené, alebo „lepšie“ - nedeje sa tak vôbec, opak je pravdou. Zmeny pociťuje čím ďalej tým viac štátov a bude to ešte horšie.

Sucho bolo príčinou ničivých požiarov v Austrálii v rokoch 2019 a 2020. Hasiči v Kalifornii bojujú s rozsiahlymi požiarmi už v týchto dňoch. S nedostatkom vody bojujú pestovatelia na Bali.

Ešte kritickejšie to vyzerá v chudobných afrických štátoch. A aj keď Zem vysiela doslova posledné výstrahy na to, aby sme začali so zmenou, akosi ich stále nepočúvame.

Pred suchom varuje už aj Svetová banka

O tom, že sa niečo deje hovoria viacerí. Od „obyčajných“ eko-nadšencov až po veľké organizácie, ktoré sa snažia o zmenu. Lenže klimatické zmeny nie sú problémom len životného prostredia.

Tieto zmeny totiž zasahujú do každej jednej oblasti našich životov. A to aj tej ekonomickej. Aj preto už svoje varovanie vydala aj Svetová banka.

Podľa nej bude musieť svoje domovy kvôli suchu opustiť približne 216 miliónov ľudí. A to je obrovské číslo.

Vplyv má aj ruská invázia na Ukrajinu

Jedným z miest, kde poznajú dážď skôr z rozprávania, je severná časť Somálska v Afrike. Vypestovať akúkoľvek plodinu v tejto suchej pôde je takmer nadľudská úloha.

„Sucho nás poľnohospodárov drasticky postihlo. Studne, ktorými sme zavlažovali naše farmy, vyschli," potvrdzuje miestna farmárka Fawzia Salah Mohamud.

Navyše malé plodiny môžu kedykoľvek zjesť vyhladované divé zvieratá. Sucho a nekonečná občianska vojna sú hlavnými príčinami tragického nedostatku potravín v krajine.

Okrem toho tam pociťujú dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu, v dôsledku ktorej prudko stúpli ceny nielen pohonných hmôt, ale aj hnojív.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd