Búrky sa vyskytli už aj u nás. Blesky udreli na juhozápade

Búrky sa vyskytli už aj u nás. Blesky udreli na juhozápade
Peter Minárik

Na studenom fronte sa tvoria búrky, ktoré priniesli do oblasti strednej Európy už tisícky bleskov. Prvé blesky už udreli aj na našom území. 

Cez naše územie začína práve v týchto chvíľach postupovať studený front na ktorom sa tvoria búrky. Búrky, ktoré sa tvoria na studenom fronte prinášajú početné blesky.

Detekcia bleskov Blitzortung zaznamenala nad oblasťou strednej Európy už takmer 10 000 bleskov.

Prevažná časť bleskov udrela nad Nemeckom, no aj v Rakúsku, vo Švajčiarsku, či v susednom Česku, kde spôsobovali búrky aj škody.

zaznamenané blesky na našom území, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky na našom území, zdroj: blesky.bourky.cz

Vznik búrok podmieňuje to, že dopoludnia na naše územie po prechode teplého frontu prenikol o čosi teplejší vzduch a aktuálne začína postupovať studený front, za ktorým k nám práve postupuje studený vzduch a práve tento teplotný kontrast prináša to, že sa na čele studeného frontu tvoria búrky. 

Prvé tri blesky boli zaznamenaná na našom území v oblasti Lehníc na juhozápade Slovenska. 

V týchto chvíľach sa početná búrková činnosť vytvára južne od maďarského Gyoru. Čelo studeného frontu postupuje zo západného Slovenska smerom nad stredné Slovensko. V nasledujúcich minútach sa môžu ďalšie búrky vyskytnúť na juhu západného a stredného Slovenska.

Aktuálnu polohu búrok a zrážok môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd