Ďalšia séria zemetrasení na Taiwane. Zem sa trasie už celý mesiac

Ďalšia séria zemetrasení na Taiwane. Zem sa trasie už celý mesiac
Veronika Sádovská

Taiwanom otriasla séria desiatok zemetrasení len v priebehu jedného dňa. Odborníci ich spájajú s najsilnejšími otrasmi v tejto krajine za posledné štvrťstoročie.

Za posledných 24 hodín Taiwanom otriasla séria desiatok zemetrasení, ktoré odborníci spájajú s najsilnejším zemetrasením za posledných 25 rokov. Tento rok 3. apríla zasiahli východný okres Hualien otrasy s magnitúdou 7,2, ktoré spôsobili zosuvy pôdy, tie zablokovali cesty a vážne poškodili okolité budovy, najmä v hlavnom meste Hualien.

Tieto aktuálne seizmické udalosti sa považujú za súčasť roja po zemetrasení. Zem sa tam trasie takmer nepretržite počas tohto mesiaca.

Najvýznamnejšie otrasy, namerané taiwanskou Ústrednou meteorologickou správou, boli magnitúdy 6 a 6,3, čo spôsobilo čiastočný kolaps dvoch  budov, z ktorých jedna už bola poškodená. Konkrétne išlo o hotel.

 


 

Miestne orgány zatvorili školy a úrady. V súčasnosti nie sú hlásené žiadne obete ani zranenia, ale neustála seizmická aktivita vyvoláva obavy medzi obyvateľstvom vrátane hlavného mesta Tchaj-peja, ktoré má vyše 2,6 milióna obyvateľov.

Séria najintenzívnejších zemetrasení sa začala v pondelok okolo 17.00 h, tiež v meste Hualien, s otrasmi s magnitúdou 5,8. Najnovšia séria otrasov s najsilnejšou magnitúdou 6 bola zaznamenaná o 08:04 miestneho času pri východnom pobreží Taiwanu.

Zemetrasenie z 3. apríla si vyžiadalo životy najmenej 17 ľudí a posledné telo bolo nájdené 13. apríla. Dvaja turisti zo Singapuru sú stále nezvestní, údajne boli zapojení do exkurzie po prírodnom parku v kraji.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd