Dávajte si pozor! Premnožil sa tento hmyz. Pre človeka je PRUDKO jedovatý

Dávajte si pozor! Premnožil sa tento hmyz. Pre človeka je PRUDKO jedovatý
Veronika Sádovská

S prebúdzajúcou sa prírodou sa prebúdza aj hmyz, ktorý môže byť pre človeka jedovatý. Keď uvidíte tohto chrobáka, nechytajte ho, je prudko jedovatý.

Na našom území sa rapídne zvýšil počet májky fialovej aj obyčajnej. Práve májka fialová je najjedovatejší chrobák na Slovensku. Je síce na pohľad veľmi pekný a jeho spoločenská hodnota je 90 €, nechytajte ho. Zarobíte si tým na veľký problém.

V prípade nebezpečenstva, keď sa cíti ohrozený, napríklad pri dotyku, vylučuje májka žltkastú tekutinu – svoju hemolymfu, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. Hemolyfma obsahuje prudko jedovatý alkaloid kantaridín, ktorý môže byť pre človeka smrteľný už pri požití veľmi malej dávky a to 30 miligramov. Tento jed dokonca v minulosti častokrát využívali traviči.

 

Májku by ste preto nikdy nemali chytať ani do rúk. Chceme vás upozorniť, že hemolymfa májky spôsobila problémy deťom a dospelým ľuďom už aj v minulých rokoch. V prípade vylúčenia tekutiny na kožu sa postihnuté miesto veľmi ťažko hojí. Pripomína popáleninu a nepríjemne bolí.

Ich sfarbenie láka hlavne deti

Preto sa tohto chrobáka nikdy nedotýkajte. Pozor dávajte aj na deti, aby nedošlo k tomu, aby sa s nimi hrali. Na pohľad pôsobí naozaj neodolateľne práve kvôli svojmu čiernemu telu, ktoré má fialový odlesk.

Najmä pre malé deti môžu byť veľmi nebezpečné, nakoľko sú veľmi atraktívne. Svojou výraznou farbou a veľkosťou pútajú pozornosť práve v týchto jarných dňoch, kedy vyliezajú z kukly fialové dospelé jedince a vydávajú sa hľadať si partnerov.

Dospelý jedinec májky
Dospelý jedinec májky, Martin Krnáč

Májky majú komplikovaný životný cyklus

Samičky májok sú väčšie ako samčekovia, čo slúži neskôr v rozmnožovacom cykle. Vývin májky je ale značne obtiažny. Dnes na ne aj napriek komplikovanému vývinu môžete natrafiť pri každej prechádzke a nájdete ich naozaj veľké množstvo. Májky môžu naklásť až tisícky vajíčok, z ktorých sa neskôr vyliahnu malé larvy, ktoré sa nazývajú triungulinus.

Zaujímavosťou je, že táto larva sa ihneď po vyliahnutí vyšplhá na kvet. Tam sa prichytí tromi háčikmi k nejakému hmyzu, obyčajne k včele alebo čmeliakovi, na ktorýchsa dostane do úľa a živí sa včelími vajíčkami.

Potom sa premení na larvu druhého štádia. Tá sa živí už larvami včiel a medom a pre včelárov je to naozaj nepríjemný parazit. Neskôr sa dvakrát zvlieka. Ďalej sa premení na larvu tretieho štádia, ktorá jednu zimu prezimuje. Na jar nasleduje premena na štvrtú larvu, ktorá sa zakuklí a z kukly sa vyliahne dospelý chrobák.

Dospelá májka sa už ale živí rastlinnou potravou. Rada si pochutí na okvetných lístkoch alebo listoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd