Dorazí saharský piesok. Zašpiní autá a sfarbí oblohu

Peter Minárik

Do Európy sa začína dostávať piesok až zo Sahary. Ten bude možné pozorovať v mnohých európskych štátoch. 

Nad centrálnym Stredomorím sa nachádza tlaková níž, ktorá siaha z oblasti Stredozemného mora až nad Saharu, kde vyvolala piesočnú búrku. V dôsledku nej sa tony piesku dostávajú do vysokých vrstiev atmosféry a v silnom južnom prúdení sa tento piesok začína dostávať do Európy cez Stredozemné more. Na animácii môžete vidieť očakávanú koncentráciu prachu v atmosfére.

Už zajtra sa vo výraznej koncentrácii dostane prach aj nad naše územie. Pozorovať ho budeme môcť sfarbením oblohy do oranžova a to najmä pri západe Slnka. 

Jednoznačne ho však spozorujeme v pondelok. V noci na pondelok totiž nad naše územie dorazia zrážky, ktoré na seba naviažu prachové častice, ktoré potom dopadnú na zem. V pondelok tak na mnohých miestach uvidíte napríklad zaprášené autá, parapety, či okná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd