Hory sa otepľujú oveľa rýchlejšie ako celá planéta. Klimatické zmeny narúšajú biodiverzitu Álp

Hory sa otepľujú oveľa rýchlejšie ako celá planéta. Klimatické zmeny narúšajú biodiverzitu Álp
Zuzana Macháčová

Hory sa otepľujú oveľa rýchlejšie ako nižšie položené oblasti. Odrážajú to, čo sa môže v budúcnosti stať na iných miestach našej planéty. Klimatické zmeny narúšajú biodiverzitu Álp.

Medzinárodný tím vedcov varuje pred vážnymi zmenami, ku ktorým dochádza v alpskom ekosystéme v dôsledku otepľovania klímy.

Vedci pozorovali zreteľný pokles rozsahu snehovej pokrývky a to, že kríky, ako napríklad vres, sa začínajú objavovať vyššie a vyššie. Ako zdôrazňujú odborníci, hory sa otepľujú oveľa rýchlejšie ako nižšie položené oblasti. Odrážajú to, čo sa môže v budúcnosti stať na iných miestach po celom svete. 

„Naša práca ukazuje, aký dôležitý je čas pre mnohé sezónne procesy súvisiace s rastlinami a pôdou. Ľudia si môžu všimnúť nezrovnalosti spôsobené klimatickými zmenami v načasovaní kvetov a opeľujúceho hmyzu. V našej štúdii sme ukázali, že procesy v rastlinách a pôde sú riadené fascinujúcou sezónnou dynamikou, povedal Dr. Arthur Broadbent, hlavný autor štúdie a dodal: „Vysoké hory sú zároveň ako kanárik v uhoľnej bani, pretože sa otepľujú oveľa rýchlejšie ako celá planéta. Z tohto dôvodu je náš objav obzvlášť alarmujúci.“

 

Zníženie snehovej pokrývky v Alpách

Ako vedci vysvetľujú, v normálnom cykle sezónne zmeny spôsobujú transport živín medzi rastlinami a pôdou. Po rozmrazení začnú rastliny rásť a absorbovať tieto látky.

Na jeseň odumierajú a ich tkanivá využívajú mikróby žijúce v pôde. Počas alpských zím zase sneh pôsobí ako prikrývka, ktorá umožňuje mikroorganizmom fungovať a akumulovať nutričné ​​zlúčeniny. Pomáha tiež prežiť rastlinám.

Podľa predpovedí sa v niektorých častiach Álp očakáva, že zmena klímy spôsobí do konca storočia stratu až 90 % snehu. Topenie snehu sa očakáva o 5  až 10 týždňov skôr.

 

„Zníženie snehovej pokrývky je jedným z najviditeľnejších účinkov klimatických zmien v Alpách. Jeho vplyv na fungovanie a biodiverzitu alpských ekosystémov je veľkým problémom pre ľudí žijúcich v tomto regióne aj mimo neho,“ poznamenal profesor Michael Bahn, jeden z autorov štúdie.

„Naša práca ukazuje, ako môže kombinácia rôznych aspektov zmeny klímy vážne narušiť podzemné ekologické procesy, ktoré určujú rast rastlín vo vysokohorských ekosystémoch," dodal profesor Richard Bardgett, jeden z výskumníkov. Tieto zmeny môžu mať dlhodobé dôsledky na ich fungovanie a biodiverzitu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd