Kamenný múr na dne Baltského mora. Môže ísť o najstaršiu megastavbu v Európe

Kamenný múr na dne Baltského mora. Môže ísť o najstaršiu megastavbu v Európe
Zuzana Macháčová

Najstaršia kamenná megastavba v Európe bola objavená na dne Baltského mora. Pozdĺž nemeckého pobrežia objavili fragment múru spred 10 000 rokov. 

Pred tisíckami rokov vyzerala krajina severnej Európy úplne inak ako dnes. V niektorých obdobiach boli úžiny spájajúce Baltské more s Atlantickým oceánom úplne bez vody a bývalé pobrežie sa nachádzalo ďaleko od súčasného pobrežia.

Jednou z pamiatok z týchto čias je stavba, ktorú si v Baltskom mori všimli nemeckí výskumníci. Ich objav bol opísaný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Podvodná stena

Ako autori opísali, k objavu došlo náhodou. Fragmenty stavby boli spozorované v roku 2021 počas vedeckej a vzdelávacej plavby po Mecklenburgskom zálive.

 


 

Bližšia prehliadka stavby odhalila, že ide o 971 metrov dlhú a 1 meter vysokú stenu zloženú z viac ako 1 600 kameňov rôznych veľkostí. Spôsob, akým boli jednotlivé skaly umiestnené, vylučuje prirodzený pôvod stavby. Celkovú hmotnosť konštrukcie vedci odhadujú na 142 ton.

Múr, ktorý výskumníci nazývali Blinkerwall, pochádza z doby kamennej, po skončení poslednej doby ľadovej. Vedci odhadujú, že vznikol asi pred 11- až 12-tisíc rokmi, keď oblasť dnešného Mecklenburgského zálivu ešte nebola pod vodami Baltského mora.

„Počas tohto obdobia žilo v celej severnej Európe pravdepodobne menej ako 5 000 ľudí,“ povedal hlavný autor analýzy Jacob Geersen z univerzity v Kieli.

Poľovnícka architektúra

Analýzy naznačujú, že stavbu postavili skupinky lovcov a zberačov, ktorí žijú v týchto oblastiach. Pravdepodobne ho postavili na brehu už neexistujúceho jazera alebo močiara. Po približne 1 500 rokoch existencie ho zaliala slaná morská voda, vďaka čomu prežil v perfektnom stave 21 metrov pod morskou hladinou.

Hoci účel múru je ťažké určiť, odborníci majú podozrenie, že mohol pomôcť lovcom pri love sobov, hlavného zdroja potravy vtedajších obyvateľov severnej Európy.

 

„Stena pravdepodobne slúžila zvieratám uniknúť medzi stenou a brehom jazera alebo možno aj do samotného jazera. Tam ich lovci z doby kamennej mohli ľahšie loviť,“ vysvetlil Geersen.

Môže byť najstarším v Európe

Vedci zdôraznili, že Blinkerwall môže byť jedným z najstarších príkladov loveckej architektúry na svete a najstaršou známou umelou megaštruktúrou v Európe.

Ako dodali, na husto obývanom stredoeurópskom subkontinente je mimoriadne zriedkavé, aby stavby tohto typu prežili dodnes. Výskumníci majú v úmysle znova navštíviť miesto objavu, aby zrekonštruovali starovekú stavbu a hľadali predmety, ktoré pomôžu lepšie pochopiť život vtedajších obyvateľov regiónu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd