Ľadová pokrývka v Severnom ľadovom oceáne je druhá najnižšia v histórii

Veronika Salayová

Ľad v Severnom ľadovom oceáne sa topí rekordnou rýchlosťou. Vedci naznačili, že k tomu prispeli nadpriemerne vysoké horúčavy v oblasti polárneho kruhu na Sibíri.

Nadpriemerné teploty spôsobili výrazné zníženie ľadu v Severnom ľadovom oceáne. Včera vedci oznámili, že ľadová pokrývka dosiahla druhú najnižšiu úroveň za posledných 40 rokov. 

Vedci z NSIDC informovali, že 15. septembra zaznamenali satelity 3,74 milióna kilometrov štvorcových morského ľadu. Druhýkrát v histórii kleslo toto číslo pod 4 milióny kilometrov štvorcových. 

Ľadová pokrývka sa v Severnom ľadovom oceáne s ročnými obdobiami zväčšuje a zmenšuje – v zime morská voda zamŕza a v lete sa ľad topí. V posledných desaťročiach však mal rozsah ľadovej pokrývky tendenciu klesať ako priamy dôsledok vyšších globálnych teplôt. 

Rýchla strata morského ľadu v Arktíde je znepokojujúcim indikátorom väčších a rozsiahlejších globálnych zmien. Keď arktický morský ľad postupne mizne, tmavá voda absorbuje viac slnečného žiarenia, ako svetlý ľad, ktorý by ho odrazil. Za posledných 30 rokov sa kvôli miznúcemu ľadu zvýšila teplota v Arktíde dvakrát rýchlejšie ako vo zvyšku sveta.

Podľa NSIDC bolo tohtoročné topenie najrýchlejšie medzi 31. augustom a 5. septembrom kvôli prílevu teplého vzduchu zo sibírskych horúčav. Miera úbytku ľadu bola počas týchto šiestich dní vyššia ako v ktoromkoľvek inom roku. V júli odborníci dospeli k záveru, že extrémne horúčavy na Sibíri by boli bez zmeny klímy spôsobenej človekom takmer nemožné.

Zdroj: NASA/TVN Meteo
Zdroj: NASA/TVN Meteo

Vzhľadom na to, že teplejšia Arktída by mohla ovplyvniť poveternostné vzorce na celom svete, vedci sa domnievajú, že by sme nemali čakať na ďalšiu rekordne nízku hladinu morského ľadu, ale namiesto toho musíme okamžite konať v záujme zmiernenia zmeny podnebia. 

Strata morského ľadu navyše výrazne ohrozuje aj arktickú faunu, od ľadových medveďov, tuleňov až po planktón a riasy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd