Marec by mohol byť chladnejší ako tohtoročný január

Peter Minárik

Tohtoročný január bol na našom území mimoriadne teplé. Teploty boli také vysoké, že sa začala prebúdzať príroda, no február nám vrátil zimu. V závere mesiaca sme zažívali veľmi nízke teploty a nepriaznivé počasie. To prišlo aj v predchádzajúcich dňoch a zo súčasného stavu a z predpokladaného vývoja to vyzerá tak, že tohtoročný marec môže dopadnúť chladnejšie ako január.

Minuloročný január bol mrazivý

Ak si zaspomínate ešte na január 2017, tak Slovensko zasiahla jedna z najmrazivejších zím za uplynulé roky. Teploty na viacerých miestach klesali až pod -20°C. Rekordný bol víkend 7. a 8. januára roku 2017, kedy v Oravskej Lesnej zaznamenali 7.1. teplotu -30,1°C a 8.1.2017 len -35,2°C

Ani v nížinách však nebolo o nič teplejšie. V Dudinciach teplota 11.1. poklesla na -21,8°C. Minuloročný január bol najchladnejším mesiacom roku 2017 a to nielen z hľadiska priemernej teploty, ale aj z hľadiska teplotných anomálii. Priemerná mesačná teplota sa minulý rok v januári pohybovala v Oravskej Lesnej pod -8°C a napríklad v Bratislave pod -4°C.

Tohtoročný január je mimoriadne teplý

Zatiaľ čo minulý rok sme mrzli, tak tento január sa zobúdzala príroda. Teploty dosahovali rekordné hodnoty. Teplo bolo aj na začiatku mesiaca, kedy na Troch kráľov vystúpila teplota v Hurbanove až na +14,6°C, ale aj na konci mesiaca, kedy 29.1. bolo v Bratislave nameraných rovných +15°C.

Priemerná teplota v Bratislave dosiahla hodnotu +3,4°C, pričom rok predtým bola o 7°C nižšia. Tohtoročný január bol v Bratislave až o +4,8°C a v Kamenici nad Cirochou až o +5,4°C teplejší ako je priemer z rokov 1961-1990.

Február však bol chladný

Minulý mesiac aj vďaka sérii studených dní v závere mesiaca skončil na všetkých našich pozorovacích staniciach teplotne podpriemerný. Pripomeňme, že zatiaľ čo v Bratislave bola priemerná mesačná teplota v januári +3,4°C, tak vo februári to bolo len -0,4°C.

Priemerná mesačná teplota v Košiciach bola v januári na úrovni +1,4°C, no vo februári už len -1,1°C.

Február tak bol výrazne chladnejší ako január, ktorý je obvykle najchladnejším mesiacom v roku.

Marec chladnejší ako január ?

Marec sa už radí k jarným mesiacom. Zaujímavosťou je to, že priemerná mesačná teplota v Bratislave sa aktuálne pohybuje tesne pod hranicou priemernej mesačnej teploty v januári tohto roku. Zatiaľ je teda marec chladnejší ako január.

Podľa predpovede na nasledujúcich 5 dní by sa priemerná teplota na našom území mala pohybovať o 3 až 5°C pod hranicou dlhodobého normálu.

Štatistiky tak po tomto týždni budú upravené a priemerná teplota by mala byť ešte nižšia. No otázkou zostáva ako sa vyvinie budúci týždeň. Zatiaľ to vyzerá, že sa naša oblasť dostane do teplejšieho západného prúdenia, ktoré prinesie teploty nad hranicou dlhodobého normálu.

Január tak stále môže byť na našom území zatiaľ najteplejším mesiacom tohto roku i keď podľa dlhodobých štatistík by práve január mal byť najteplejším mesiacom. Klimatologické vyhliadky na apríl naznačujú, že aj apríl bude chladný a priemerná mesačná teplota by aj na našom území mala byť pod hranicou dlhodobého normálu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd