Vedci objavili staroveký hviezdny atlas. Takto sa začala moderná astronómia

Zuzana Macháčová

Vedci z Francúzska a Spojeného kráľovstva objavili katalóg hviezd z dávnych čias. Popisy nebeských telies boli ukryté pod stredovekým textom. Výskumníci predpokladajú, že by mohlo ísť o fragmenty katalógu, ktorý zostavil Hipparchos z Nicey, teda o stratený rukopis, podľa ktorého sa Ptolemaios riadil.

História astronómie skrýva mnoho nevysvetlených záhad. Jednou z nich je hviezdny katalóg Hipparcha z Nicey. Tento významný grécky astronóm ho zostavil v rokoch 170 až 120 pred n. l. Dokument bol vôbec prvým záznamom presnej polohy stálych hviezd.

Text sa stratil v dejinách, zatiaľ čo moderným vedcom bol známy len z diela Klaudia Ptolemaia. Astronóm, ktorý pôsobil takmer 400 rokov po Hipparchovi, nasledoval svojho kolegu a vytvoril vlastný astronomický katalóg. Ten sa zachoval dodnes. Ukazuje však, že Hipparchosova práca vôbec nemusí byť pre vedu stratená.

Gréčtina pod textom zo Sýrie

Tím francúzskych a britských vedcov opísal svoj výskum egyptskej zbierky Codex Climaci Rescriptus z 10. až 11. storočia n. l. Zbierka obsahuje sýrske texty. Pergamen, na ktorom bola zbierka zostavená, však nebol nový. Text bol prepísaný na materiál, z ktorého bol predchádzajúci text odstránený. Takýto rukopis označujeme ako palimpsest.

Pomocou multispektrálnych zobrazovacích technológií sa výskumníkom podarilo nahliadnuť pod sýrsky text. Pod ním sa skrývali jasné obrysy gréckych písmen. Tie boli usporiadané do astronomickej básne sprevádzanej komentármi z katalógu hviezd. Zachovaný fragment opisuje hviezdy a merania vzdialeností medzi nimi.

Ako hovorí Victor Gysembergh, hlavný autor štúdie: „Od začiatku som bol veľmi nadšený, hneď mi bolo jasné, že sa zaoberáme súradnicami hviezd.“

Opis oblohy

Vedcom sa podarilo rozlúštiť opisy štyroch súhvezdí. Potom porovnali merania z katalógu s polohou hviezd v čase Hipparcha, ako ju určila moderná veda. Zistili, že merania boli veľmi presné.

Objav tiež vyvracia rozšírený názor, že katalóg Klaudia Ptolemaia je len kópiou práce gréckeho astronóma. Zaznamenané polohy hviezd sú odlišné. Medzi pozorovaniami oboch astronómov uplynuli takmer štyri storočia.

Výskumný tím zdôrazňuje, že tento významný objav vrhá nové svetlo na históriu astronómie. Zároveň ilustruje potenciál pokročilých výskumných techník, ako je multispektrálne zobrazovanie. Ich použitie na palimpsestoch by mohlo zachrániť mnohé stratené texty z oblasti filozofie, medicíny alebo záhradníctva.

Historik astronómie James Evans dodáva, že nájdený fragment nám poskytuje bohatší obraz o práci Hipparcha. Staroveký bádateľ podľa neho spojil babylonskú tradíciu pozorovania hviezd s gréckym matematickým prístupom, a tak sa začala „moderná astronómia“.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd