Ochladenie prinieslo sneh na cesty. Cestári na horských priechodoch budú v pohotovosti celý víkend

Ochladenie prinieslo sneh na cesty. Cestári na horských priechodoch budú v pohotovosti celý víkend
Veronika Sádovská

Výrazné ochladenie prinieslo so sebou okrem mrazov aj sneženie. Cestári na horských priechodoch budú celý tento víkend v plnej pohotovosti ako počas zimnej údržby.

Aktuálne k nám postupuje studený front po okraji výraznej tlakovej níže so stredom, ktorý sa presúva z Nemecka nad Poľsko. Okrem ochladenia nás teda dnes zasiahnu a zasiahli už aj zrážky. Tie boli zrána no niekoľkých miestach aj snehová a hranica sneženia počas víkendu ešte poklesne.

Už včera a hlavne v noci snežilo aj na našich frekventovaných horských priechodoch Čertovica, Donovaly a Šturec. Na týchto priechodoch si počas víkendu dávajte pozor. Podľa Banskobystrickej správy ciest sú tam cestári v plnej pohotovosti so všetkou zimnou výbavou.

 

Sneh potešil aj zarmútil

Sneženie napríklad v Liptovskej Tepličke alebo na Šumiaci pôsobí naozaj fotogenicky. Mnohí sa preto z neho môžu tešiť a takisto aj z ochladenia. To spolu so zrážkami môže pomôcť zmierniť sucho, ktoré na Slovensku prevládalo už na väčšine územia. Fotografie zo zasneženého rána nájdete v galérii pod článkom.

Ochladenie okrem toho, že spôsobí menší výpar vody z pôdy, spomalí aj rast vegetácie, ktorá je už aktuálne o mesiac popredu. To takisto môže spôsobiť to, že v pôde ostane viac vody.

Koho ale ochladenie nepotešilo, a to aj práve kvôli tomu, že vegetácia je už tak popredu, sú záhradkári, poľnohospodári a ovocinári. Práve poslední spomenutí musia s mrazmi bojovať najtuhšie a hrozí aj to, že tento rok bude úroda ovocných stromov veľmi slabá.

 

Zrážky budú počas celého víkendu

So zrážkami počítajte počas soboty aj nedele. Postupne sa bude hranica sneženia znižovať a postupne môžu vločky padať a v miestach vo výške okolo 500 metrov nad morom.

Príde budúci týždeň zmena počasia? Predpoveď na nasledujúcich 14 dní nájdete tu. Aktuálnu polohu zrážok môžete sledovať na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd