Od severozápadu vietor naberá na sile. Značí výraznú zmenu, ktorá nás čaká

Peter Minárik

Na viacerých miestach západného a severozápadného Slovenska aktuálne zaznamenávame veľmi silný, nárazový vietor. Ten síce nespôsobí výraznejšie škody, no je predzvesťou výraznej zmeny v počasí, ktorá nás už dnes čaká.

Studený front práve v týchto chvíľach začal postupovať cez naše územie. Jeho príchod značí zrážkové pole, ktoré je viditeľné aj na aktuálnom radarovom zábere a v tomto zrážkovom poli sa tvoria aj ojedinelé búrky.

Búrky sú však slabé a nebezpečnejší je skôr vietor, ktorý prechodne silnie na väčšine nášho územia.

Na západnom Slovensku sú aktuálne poryvy vetra zaznamenávané v intervale až okolo 50 - 60 km/h. Silnejší vietor sa vyskytuje v Bratislave a na západe Podunajskej nížiny.

 

Postupne, ako bude front postupovať cez naše územie bude vietor silnieť aj na iných miestach. Front však bude mať výraznejší dopad na počasie u nás.

Utorok prinesie okrem búrok aj ochladenie

Počas noci sa studený front dostane cez západné a severozápadné Slovensko priamo nad naše územie. Tu sa opäť zvlní a počas popoludnia tak na ňom budú najmä na južnom a východnom Slovensku vznikať ďalšie búrky.

Na severe a severozápade sa už búrky nebudú vyskytovať a tieto oblasti sa musia pripraviť na zamračené a upršané počasie. Okrem toho tu však už bude možné cítiť výrazné ochladenie.

 

Dnešné maximálne teploty by sa mali na západe a severozápade pohybovať len od +14 do +20 °C, čo je oproti včerajším teplotám ochladenie o približne 5 až 7 °C. Za studeným frontom k nám totiž začne prúdiť chladnejší vzduch od severozápadu.

Naše územie tak dnes bude rozdelené na chladnejšiu západnú a severozápadnú časť, kde bude sychravo a na teplejšiu južnú a východnú časť, kde hrozia aj búrky. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska si pozrite výstrahy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd