Populácia veľrýb sa zvýšila. Môže to pomôcť k ozdraveniu planéty

Veronika Sádovská

Mnohé druhy veľrýb boli na ústupe kvôli komerčnému lovu. Ten sa pred pár desiatkami rokov podarilo zakázať a dnes vidíme prvé výsledky.

Komerčný lov týchto úchvatných zvierat sa podarilo zakázať v roku 1986 avšak stále existujú krajiny, ktoré ho nerešpektujú. Predovšetkým sú to krajiny severnej Európy. 

Niektoré druhy v tom čase už boli na pokraji vyhynutia. Napríklad v 50. rokoch minulého storočia bolo na celom svete niečo vyše 400 veľrýb čiernych, pričom len 30. rokoch ich bolo vyše 27 000. 

Dnes sa však ich počet znova pomaly zvyšuje. A to je dobrá správa aj pre klímu. Jedna veľryba totiž dokáže v priemere ukladať až 33 ton CO2. 

Len vďaka ochrane veľrýb v Atlantiku sa podarilo uchovať v hĺbkach oceánu 813 780 ton CO2. Pre predstavu toľko emisií vyrobia Bermudy za dva roky. 

Avšak mimo zákaz komerčného lovu sú ešte stále veľryby modroplutvé. Preto ani v tejto oblasti ešte ochranári nemajú vyhraté.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd