Postupujú až TRI VLNY búrok. Prvá sa ženie cez západné Slovensko

Peter Minárik

Cez naše územie sa ženú silné búrky, ktoré priniesli už stovky bleskov a nebezpečné sprievodné javy. Prvá vlna búrok prechádza západným Slovenskom, no nasledovať by mala ďalšia. Ďalšie búrky sa očakávajú až do večerných hodín.

Slovensko je aktuálne stále rozdelené na dve časti. Môže za to studený front, pred ktorým do južných regiónov Slovenska prúdi veľmi teplá a instabilná vzduchová hmota a práve v tomto labilnom vzduchu sa na prednej strane studeného frontu tvoria búrky.

Prvé búrky dnešného dňa sa objavili na východnom Slovensku, no oveľa výraznejšie multicelárne búrky sa vytvorili pred niekoľkými desiatkami minút na juhu Rakúska. Južne od Viedne a v oblasti Neziderského jazera sa vyskytlo intenzívne krupobitie, ktoré prinášalo dokonca až 3 cm krúpy.

 

Táto búrková bunka po prekročení slovenských hraníc zoslabla, avšak stále prináša do regiónov juhozápadného Slovenska menšie krúpy.

Najintenzívnejšie búrky na juhu

Prvá vlna búrok aktuálne postupuje Podunajskou nížinou smerom k východu. Táto búrka smeruje cez južné okresy Slovenska do Maďarska.

Za touto búrkou sa však vyskytuje ďalšia. Vytvorila sa o čosi južnejšie, vďaka čomu ju živý teplý vzduch a postupuje severozápadným Maďarskom, pričom zasiahnuť by mohla aj krajné južné okresy. Máme tu však aj tretiu vlnu, ktorá sa formuje na juhu Álp.

vlny búrok, ktoré postupujú smerom k východu
vlny búrok, ktoré postupujú smerom k východu
 

Ďalšie búrky sa môžu iniciovať na juhu stredného Slovenska a potenciál je stále aj na východe krajiny. Nebezpečnosť situácie spočíva v tom, že búrková bunka môže pomerne rýchlo prerásť do multicely, prípadne až supercely a môže priniesť nebezpečné sprievodné javy.

Hrozia najmä krúpy

Najčastejším sprievodným javom búrok je silnejší vietor a lejak. V jadrách búrok sa však môže vyskytovať aj intenzívne krupobitie s priemerom krúp do 2 až 3 cm.

Riziko búrok pretrváva až do večerných hodín v oblasti južného a východného Slovenska a preto odporúčame sledovať radar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd