Povodeň v Rusku eskaluje. Dnes by mala hladina vody dosiahnuť vrchol

Povodeň v Rusku eskaluje. Dnes by mala hladina vody dosiahnuť vrchol
Veronika Sádovská

Očakáva sa, že záplavová vlna vyvrcholí v ruskom meste Kurgan počas dnešného dňa. Hladina vody v rieke Toboł sa za štyri hodiny zvýšila o vyše 20 centimetrov.

Hladina vody v rieke Tobol, ktorá preteká ruským Kurganom, neustále stúpa. Počas štyroch hodín (od 2:00 do 6:00 v pondelok) stúpla o 23 centimetrov, o čom informovali krajské úrady. Dodali, že povodňová vlna vyvrcholí práve dnes.

Guvernér ruského Kurganu v nedeľu vyzval obyvateľov na okamžitú evakuáciu pre hrozbu záplav. „Musíte odísť,“ apeloval Vadim Shumkov, „vezmite svoje rodiny, doklady, cennosti a odíďte. V noci sa situácia môže rapídne zhoršiť,“ dodal.

 

V nedeľu bolo z niekoľkých stoviek zaplavených obytných budov evakuovaných viac ako sedemtisíc ľudí, informovala v pondelok štátna tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Katastrofa ohrozila 62 sídlisk a 4300 domov.

Zem je zvyčajne zamrznutá od novembra do apríla a hladina vody stúpa až na jar. Tento rok spôsobilo zdvíhanie hladiny rieky nezvyčajne veľké množstvo topiaceho sa ľadu a snehu. Situáciu v Kurgane navyše zhoršili silné dažde.

Situácia v Orenburgu sa stabilizovala

Hladina vody v rieke Ural, ktorá tečie neďaleko mesta Orenburg, začala pomaly klesať, informovali v nedeľu ráno miestne úrady. Hoci v sobotu zaplavilo ešte asi tisícku domov, situácia v meste sa pomaly stabilizuje.

„Uplynulá noc bola stále dosť napätá,“ povedal v nedeľu námestník primátora Alexej Kudinov. Tlačová agentúra TASS uviedla, že v dôsledku záplav bolo v Rusku zaplavených viac ako 14 000 domov.

Zaplavený je aj Kazachstan

Povodne postihli aj susedný Kazachstan. V noci z nedele na pondelok bola najvážnejšia situácia v okrese Žarkainskij, ktorý sa nachádza 140 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Astana, kde rieka Išim prerazila protipovodňové hrádze. Obyvatelia viacerých obcí boli evakuovaní.

Od začiatku povodní bolo v krajine evakuovaných viac ako 108 000 ľudí. Domov sa už vrátilo asi 12 000 z nich. Povodne tam už majú aj obete. Telá dvoch mužov našli cez víkend v západnej oblasti Atyrau. Zmizli začiatkom apríla počas povodní v meste Kulsary, informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie.

 

Povodeň, ktorá v Kazachstane trvá už niekoľko týždňov, je najväčšia za posledných 80 rokov. Odborníci však avizujú, že ide len o prvú vlnu. Výdatné zrážky na juhu krajiny a rýchle topenie snehu na severe znamenajú, že situácia sa nezlepší ani v najbližších dňoch. Úrady pripravili dekrét o oslobodení ľudí, ktorí utrpeli katastrofou, od daní a iných platieb.

Minimálne niekoľko tisíc domov sú po povodni neobývateľné. Niekoľko tisíc ľudí je ubytovaných v dočasných ubytovacích zariadeniach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd