Prelomové rozhodnutie: Súd uznal enviromentálnych utečencov

Prelomové rozhodnutie: Súd uznal enviromentálnych utečencov
Dominik Cenkner

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informuje o tom TASR.

Podľa vyhlásenia, ktoré ústavný súd vydal v pondelok neskoro večer, môžu byť ľudia násilne vysídlení v dôsledku „náhlych environmentálnych katastrof alebo procesov postupného zhoršovania sa životného prostredia, ako je zmena klímy, odlesňovanie alebo okysľovanie oceánov“.

V Kolumbii sú už milióny ľudí vysídlených v dôsledku šesť desaťročí trvajúceho ozbrojeného konfliktu. Súd v tomto prelomovom prípade pre Latinskú Ameriku rozhodol v žalobe vidieckeho páru, ktorý tvrdil, že bol vyhnaný zo svojej pôdy, pretože rieka Bojabá v departemente Arauca na východe krajiny sa opakovane vyliala z brehov.

 

Manželia tvrdili, že pre spôsobené škody sa už nemohli vrátiť domov. Podľa nich im úrady neposkytli dostatočnú pomoc.

Štát musí takých ľudí chrániť

Súd skonštatoval, že štát má „povinnosti pred, počas a po presídlení v dôsledku environmentálnych faktorov“. Patrí medzi ne organizovanie cvičení núdzovej evakuácie či poskytnutie priestorov na premiestnenie ľudí postihnutých environmentálnou katastrofou.

Súd rozhodol, že štát musí zabezpečiť základné práva tohto páru, rovnako ako to urobil v prípade viac ako 8,6 milióna ľudí vysídlených v dôsledku ozbrojeného konfliktu - mnohí z nich utiekli z vidieka a našli útočisko v mestách.

 

Odborníci tvrdia, že suchá a záplavy, ktoré sa budú v dôsledku zmeny klímy zhoršovať, ohrozujú prírodné bohatstvo Kolumbie. Ide pritom o jednu z krajín s najväčšou biodiverzitou na svete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd