Saharský prach pokrýva Alpy. Na Slovensku bude čoskoro padať so zrážkami

Veronika Salayová

Nad takmer celou Európou sa už niekoľko dní udržuje saharský prach, rovnako tak aj nad Slovenskom. Dnešné zrážky a búrky stiahnu drobné zrniečka k zemi a saharský prach tak bude špiniť naše autá, okná či balkóny. 

Teplé prúdenie zo severnej Afriky bolo v uplynulých dňoch pomerne výrazné, čo sa podpísalo aj pod oteplenie, ktoré od víkendu postupne zavládlo aj na Slovensku. 

Počas soboty bol masou saharského prachu zasiahnutý najmä juh Európy a následne sa prach s výnimkou najzápadnejších štátov preniesol do veľkej časti kontinentu, a to až do Škandinávie. 

 

Saharský prach dokonca do žltohnedého oparu zahalil aj Alpy, kde sa dohľadnosť v uplynulých dňoch výrazne zhoršila. Najviac saharského prachu nad Alpami bolo v utorok, kedy bola obloha nad vrcholmi hôr hnedá a aj viditeľnosť sa v krátkom čase výrazne zhoršila, ako to dokazujú aj snímky z web kamery. 

saharský prach nad Alpami
saharský prach nad Alpami, zdroj: Wetteronline

Masa saharského prachu neobišla ani Slovensko a k nám sa začal dostávať už v nedeľu v skorých ranných hodinách. Aj keď najväčšie koncentrácie a zaťaženie saharským prachom už máme za sebou, ešte stále menšie množstvo predsa len zotrváva v atmosfére nad naším územím.

 

Špinavý dážď aj krvavý sneh

Dnes sa na našom území v poobedňajších hodinách očakávajú prehánky, dážď a aj búrky, ktoré budú vyčíňať najmä na západe Slovenska. Čiastočky vody na seba naviažu saharský prach a voda ich z atmosféry stiahne na zem. 

V Alpách, kde sa taktiež očakávajú dnes zrážky, môže napadnúť vo najvyšších polohách tzv. krvavý dážď. Ide o pomenovanie snehu s prímesou častíc prachu, ktorý môže mať hnedastú až oranžovú farbu. 

 

Špinavý dážď bude padať aj na Slovensku a bude mierne znečisťovať autá, okná balkóny a pod. Znečistenie však nebude tentoraz veľmi výrazné, keďže, ako sme spomínali, v atmosfére je už menšie množstvo saharského prachu než v uplynulých dňoch. 

Kde bude padať saharský prach spolu so zrážkami?
Kde bude padať saharský prach spolu so zrážkami?, zdroj: SKIRON

Saharský prach tak počas štvrtka a piatka spadne na zem spolu so zrážkami a vzduch sa definitívne prečistí od púštneho prachu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd