V Česku stále úradujú silné búrky. Tisícky domácností sú bez prúdu

Veronika Salayová

Českom sa počas včerajšieho dňa a tejto noci prehnali intenzívne búrky, ktoré aktuálne stále úradujú na juhu krajiny. Búrky páchali škody aj na elektrických vedeniach, tisícky Čechov sú bez prúdu.

V teplom a vlhkom vzduchu vznikali na mnohých miestach Českej republiky mimoriadne silné búrky, ktoré napáchali aj veľké škody.

Búrky spôsobili lokálne záplavy a silný vietor vyvracal stromy. Najsilnejšie búrky sa vyskytli na južnej Morave. V okolí Brna sa včera popoludní objavil silný downburst.

Búrky páchali škody

V okolí Znojma spadol strom do koľajiska a museli evakuovať osem ľudí z vlaku. Vo Vyškove spadol reklamný pútač a ľahko zranil jedného človeka. Najhoršia situácia je v okolí Hodonínu, kde voda zatopila domy, pivnice a záhrady. 

Kvôli silným búrkam je v Čechách zhruba 5-tisíc domácností bez dodávok elektrickej energie. V drvivej väčšine prípadov sa jedná o poruchy spôsobené pádom stromov a konárov do vedenia. 

Najviac odberateľov bez dodávok elektrickej energie je aktuálne v okolí Hodonínu pri slovensko-českých hraniciach.

Búrkový komplex smeruje na Slovensko

Aktuálne je aj v ranných hodinách v Čechách búrlivo. Búrkový komplex sa vyskytuje západne od Brna a mieri smerom na severovýchod k nášmu územiu.

Severozápad Slovenska by mal zasiahnuť v nasledujúcich ranných hodinách.

Búrkový komplex pri Brne v utorok o 5.40 hod. Zdroj: iRadar
Búrkový komplex pri Brne v utorok o 5.40 hod. Zdroj: iRadar

Polohu búrok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd