V Rusku sa poškodila ďalšia priehrada. Hladina vody stále stúpa. Celé dediny sú pod vodou

V Rusku sa poškodila ďalšia priehrada. Hladina vody stále stúpa. Celé dediny sú pod vodou
Veronika Salayová

Rusko už niekoľko dní bojuje s extrémnymi záplavami v dôsledku intenzívnych zrážok a topenia snehu. V Kurgane došlo k ďalšiemu poškodeniu 10-ročnej priehrady, čím sa záplavy ešte zintenzívnili. 

V okrese Maloye Chausovo v ruskom Kurgane, neďaleko hraníc s Kazachstanom, sa prepadla len 10-ročná priehrada, informoval o tom ruský spravodajský portál RIA Novosti.

Extrémny nával vody spôsobil, že sa včera vo večerných hodinách poškodila časť priehrady v lokalite Voronovka, neďaleko letiska Kurgan, a dochádza tam k výraznému zatekaniu. V oblasti sa teraz organizujú núdzové práce a intenzívne sa pracuje na oprave.

Napriek tomu, je táto oblasť v Rusku už niekoľko dní sužovaná vážnymi záplavami v dôsledku dažďa a topiaceho sa snehu.

 


 V regióne Kurgan práve z tohto dôvodu platí regionálna núdzová situácia. Celé dediny sú v tejto oblasti zaplavené vodou.

zaplavený Kurgan
zaplavený Kurgan, foto: Ria Novosti

Hladina rieky naďalej stúpa

Úrady už skôr informovali, že hladina vody v rieke Tobol v Kurgane sa od piatka rána zvýšila o 38 centimetrov a dosiahla 1 008 centimetrov. 

Podľa predpovedí hydrometeorologického centra Ural bude hladina vody v rieke Tobol pri Kurgane naďalej mierne stúpať. Očakáva sa tak  zaplavenie ďalších oblastí a dedín pri rieke. 

 

Minulý štvrtok kurganské úrady varovali pred hrozbou záplav v oblasti Maloye Chausovo, ako aj v dvoch ďalších, Vostočnyj a Voronovka. Obyvatelia boli požiadaní o evakuáciu.

Ministerstvo energetiky informovalo, že v dôsledku záplav bola prerušená aj  činnosť 634 ropných vrtov s celkovou stratou ťažby ropy vo výške 16 tisíc ton.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd