V Španielsku je chladnejšie ako na Slovensku. Hrozia aj záplavy

V Španielsku je chladnejšie ako na Slovensku. Hrozia aj záplavy
Veronika Sádovská

Od včerajšieho dňa Španielsko sužuje dážď a podpriemerne nízke teploty. Daždivé počasie ešte bude pár dní trvať a hrozia aj záplavy.

Víkend priniesol do Katalánska, autonómnej oblasti Španielska, dážď. Podľa odborníkov z meteorologickej služby AEMET môže dážď zmierniť sucho, ktoré v tomto regióne Španielska už trvá dlhšie.

Podľa Národnej meteorologickej agentúry môže do utorkového rána v provinciách Tarragonès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, ktoré sa nachádzajú v Katalánsku, spadnúť až 100 litrov zrážok na meter štvorcový.

 

Kvôli dažďom, ktoré majú byť lokálne intenzívne, katalánske úrady spustili špeciálny protipovodňový plán s názvom Inuncat. Úrady sa domnievajú, že je potrebné monitorovať náhle povodne a kontrolovať hladiny vody v miestnych potokoch a potokoch.

Je tam chladnejšie ako na Slovensku

Okrem toho v španielskej Murcii, ktorá leží južnejšie ako Katalánsko, je aj poriadne chladno. Majú tam aktuálne +16 °C, čo je v tejto oblasti podpriemerné na koniec apríla. Takéto teploty tam majú dokonca počas zimy.

Priemerná teplota v Murcii v januári je +16,6 °C. Takže zatiaľ čo my na Slovensku zažívame až letné teploty na juhovýchode Španielska sa prehupli znova do zimy.

Teploty v Európe
Teploty v Európe, infoclimat.fr

 

 

Sucho v Španielsku

Katalánsko už dlhší čas bojuje so suchom. Španielska hydrologická služba uvádza, že zrážky v regióne sú už tri roky pod priemerom. Pre kritickú situáciu úrady zvažujú obmedzenie spotreby vody nielen pre obyvateľov, ale aj pre turistov.

Zrážky, ktoré sa vyskytli cez víkend, môžu podľa odborníkov mierne zlepšiť hydrologickú situáciu v tomto regióne, avšak aj napriek zrážkam, ktoré ešte len prídu počas týždňa to sucho nezažehná.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd