Valia sa na nás BÚRKY a VIETOR: Pozrite si, kedy a kde sa počasie už čoskoro zhorší

Valia sa na nás BÚRKY a VIETOR: Pozrite si, kedy a kde sa počasie už čoskoro zhorší
Peter Minárik

Nad Severným morom sa už nachádza tlaková níž s menom POLY, ktorá prináša do Európy prvé problémy. Zhoršenie počasia čaká čoskoro aj naše územie. Už o pár hodín počítajte s búrkami a so silným vetrom. Ten môže narobiť aj škody.

Počasie sa v Európe začína zhoršovať z hodiny na hodinu. Nad Severným morom sa nachádza tlaková níž POLY, ktorá prináša do Holandska, Belgicka a do Nemecka veľmi silný vietor, ktorý v nárazoch presahuje rýchlosť 100 km/h a vietor môže byť ešte silnejší. Poryvy vetra by mohli dosiahnuť až 140 km/h.

Pre silný vietor je až minimálne do 12:00 h uzavreté jedno z najväčších európskych letísk Schiphol. Silný vietor naruší cestnú aj železničnú dopravu v mnohých krajinách a silný vietor sa doženie aj na naše územie.

U nás však vietor bude, našťastie, len dočasný a slabší. Príde spolu so zrážkami a s búrkami, na čele ktorých sa môže vytvoriť shelf cloud.

Front sa ženie k Slovensku

Okolo tlakovej níže POLY, ktorá aktuálne na pobrežie Európy prináša víchricu, postupuje cez Európu pomerne rýchlo na východ studený front.

Na tomto studenom fronte sa začínajú vytvárať búrky, ktorých početnosť v priebehu popoludňajších hodín výrazne narastie. V podvečerných hodinách sa na búrky treba pripraviť aj u nás.

Prvé búrky už po 17:00

V týchto chvíľach sa prvé búrky iniciujú v oblasti Nemecka. V priebehu popoludnia sa budú presúvať cez Česko k Slovensku. Pre nás najpodstatnejší vývoj sa udeje v oblasti južnej Moravy. Odtiaľ by búrky mali postupne doraziť až nad naše územie.

Na príchod búrok sa pripravte po 17:00 a to najmä v oblasti severného Záhoria, Myjavska a okolia Trenčína. Následne by sa búrky mali rozširovať nad Kysuce, Podunajskú nížinu a ďalšie oblasti stredého Slovenska.

Bratislavu a Záhorie búrky nemusia zasiahnuť. Nowcastingové modely avizujú, že túto oblasť by búrky mohli aj ,,preskočiť,, a maximálne len prechodne zosilnie vietor. Zároveň sa však aj tu večer pomerne rýchlo ochladí. Všetko sa to však môže počas popoludnia zmeniť a bude to závisieť od aktuálneho vývoja situácie.

Doženie sa aj silný nárazový vietor

Búrky zasiahnu predovšetkým severozápadné okresy Slovenska, kde prinesie silný nárazový vietor. Najsilnejší vietor sa očakáva na Považí, na Záhorí a v Podunajskej nížine, kde poryvy vetra môžu dosahovať až okolo 90 km/h.

So silným vetrom počítajte predovšetkým pri príchode frontu a na začiatku búrok. Silný nárazový vietor však bude otázkou len niekoľkých minút a pomerne rýchlo bude slabnúť.

Aj tak budú nárazy vetra natoľko silné, že to môže narobiť niekoľko problémov. Vietor môže lámať vetvy alebo aj stromy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd