Víchrica Nelson v západnej Európe zabíjala. Ľudí so sebou strhli extrémne vysoké vlny do mora

Víchrica Nelson v západnej Európe zabíjala. Ľudí so sebou strhli extrémne vysoké vlny do mora
Veronika Salayová

Víchrica Nelson prechádza ponad Španielsko a prináša so sebou silný vietor a vysoké vlny. Podľa miestnych médií zomreli vo štvrtok najmenej štyria ľudia po tom, čo ich zmietli rozbúrené morské vlny.

Západnú Európu zasiahla silná víchrica Nelson. Tá najprv priniesla sneh do Spojeného kráľovstva a od včerajšieho dňa náročné poveternostné podmienky sužujú aj obyvateľov Pyrenejského polostrova.

Všetko nasvedčuje tomu, že toto nepriaznivé počasie sa tak skoro nezlepší a zotrvá počas celej Veľkej noci. Podľa národnej meteorologickej agentúry AEMET v piatok živel ohrozoval obyvateľov strednej a východnej časti krajiny a lokálne zostane nebezpečný minimálne do nedele.

 

Víchrica Nelson so sebou prináša výdatné zrážky, silný nárazový vietor, ako aj vysoké vlny v pobrežnej zóne. Veľké časti krajiny vrátane regiónov Andalúzia a Katalánsko boli zasiahnuté ničivou víchricou, ktorá v niektorých regiónoch priniesla silný vietor s rýchlosťou 90 km/h.

Až 4 obete extrémne vysokých vĺn na pobreží

Podľa denníka El Pais dvaja ľudia vo vysokých vlnách zomreli v Astúrii na severe krajiny. Išlo o Brita, ktorého na pobreží v meste San Esteban de Pravia stiahla vysoká vlna pod vodu. 

Len o pár minút neskôr v susednej obci Cudillero vlny so sebou stiahli aj ženu a hodili ju o skaly. Vlny boli vysoké až 8 metrov. Aj keď záchranári pribehli na pomoc, nepodarilo sa ju zachrániť.

Pri pláži El Miracle v katalánskej Tarragone zomreli dvaja ľudia. Obrovské vlny zachytili 32-ročného muža, ktorý sa pokúsil zachrániť 16-ročného chlapca, ktorý spadol do mora, a obaja zomreli.

 

Na záchrannej akcii sa zúčastnilo niekoľko záchranných tímov vrátane námorného záchranárskeho vrtuľníka, no napriek okamžitej pomoci obe osoby zomreli.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd