VIDEO: Ničivé záplavy zasiahli Indonéziu. Zomrelo najmenej 15 ľudí

Dominik Cenkner

Prívalové dažde spôsobili záplavy a zosuvy pôdy na indonézskom ostrove Sulawesi (Celebes). Zahynulo viac ako tucet ľudí. Viac ako 1 800 domov bolo poškodených.

Najťažšia povodňová situácia je v provincii Južný Celebes. V sobotu národná agentúra pre riešenie katastrof oznámila, že počet obetí stúpol na 15, pričom deň predtým bolo hlásených najmenej sedem mŕtvych.

Pátracie a záchranné operácie pokračujú. Podľa agentúry bolo poškodených viac ako 1 800 domov. Mnohí obyvatelia boli evakuovaní.

Indonézia je počas obdobia dažďov, ktoré sa začalo v januári, náchylná na zosuvy pôdy, pričom tento problém sa v niektorých oblastiach ešte zhoršil v dôsledku odlesňovania, a dlhotrvajúce lejaky spôsobili záplavy v niektorých častiach krajiny, ktorú tvorí 17 000 ostrovov.

 

„Zosuvy pôdy zasiahli v piatok regentstvo Luwu v Južnom Sulawesi,“ uviedol v sobotu vo vyhlásení Abdul Muhari, hovorca indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB). „V dôsledku záplav a zosuvov pôdy v regentstve Luwu zahynulo celkovo 14 obyvateľov,“ doplnil.

Ľudí museli evakuovať

Približne 115 ľudí bolo evakuovaných do mešít alebo domov príbuzných. Viac ako 1 300 rodinám sa prístrešky snažili nájsť úrady.

Indonéziu v poslednom čase postihla séria extrémnych výkyvov počasia počas obdobia dažďov, ktoré sú podľa odborníkov pravdepodobnejšie v dôsledku klimatických zmien.

V marci si bleskové záplavy a zosuvy pôdy na ostrove Sumatra vyžiadali najmenej 30 obetí.

 

V posledných dňoch hlásilo niekoľko indonézskych miest aj extrémne horúčavy, ale meteorologický úrad krajiny BMKG uviedol, že stúpajúce teploty nie sú súčasťou vlny horúčav, ktorá v súčasnosti sužuje väčšinu regiónu juhovýchodnej Ázie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd