VIDEO: Vodič zachytil TORNÁDO zblízka. Zlé počasie v Číne si vyžiadalo už 4 životy

VIDEO: Vodič zachytil TORNÁDO zblízka. Zlé počasie v Číne si vyžiadalo už 4 životy
Ema Bazhaykin

Zlé počasie v Číne si vyžiadalo už 4 mŕtvych a 11 nezvestných. Pre prívalové dažde a povodne v čínskej provincii Guangdong muselo svoje domovy opustiť už viac než 53 000 obyvateľov. Objavilo sa aj tornádo, ktoré sa vodičovi autobusu podarilo zachytiť na video.

Po silných dažďoch na juhu Číny zomreli 4 ľudia a 11 je nezvestných. Prívalové dažde zasiahli provinciu Guangdong, najbohatšiu a najhustejšie obývanú provinciu v krajine s hlavným mestom Guangzhou. Miestne úrady varovali pred rizikom „povodne storočia“ v dôsledku rozvodnených riek spôsobených silnými dažďami. Záplavy prinútili desaťtisíce obyvateľov k evakuácii.

 

Už viac než 53 000 ľudí v provincii bolo nútených opustiť svoje domovy. Väčšina evakuácií sa sústredila v meste Qingyuan, cez ktoré preteká rieka Bei, prítok delty Perlovej rieky.

Silné zrážky za posledné dni spôsobili aj zosuvy pôdy v horských oblastiach. Šesť ľudí bolo zranených a niekoľko ďalších uviazlo neďaleko mesta Jiangwan na severe Guangdongu.

Evakuácia obyvateľov
Evakuácia obyvateľov, foto: meteoweb.eu

Nielen povodne, ale aj tornádo

Juhovýchod Číny v posledných dňoch trápia nielen silné prívalové dažde a povodne, ale aj také poveternostné javy, akými je tornádo.

Niekoľko ľudí utrpelo zranenia po tom, čo tornádo v sobotu 20. apríla zasiahlo mesto Wuzhou v regióne Kuang-si. Poškodených bolo aj niekoľko budov.

Útok z bezprostrednej blízkosti zaznamenal vodič, ktorý bol v jednom z vozidiel v areáli továrne, keď sa náhle prihnalo tornádo. Video ukazuje, ako silný živel trhá strechy budov a vo vzduchu lietajú úlomky plechu.

Ohrozených je ďalších 127 miliónov ľudí

Aj susednej provincii Kuang-tung hrozia v najbližších dňoch silné lejaky, ktoré môžu viesť k záplavám. Už v sobotu zasiahli zrážky obzvlášť intenzívne hlavné mesto regiónu Kanton.

Viac ako 2 600 hydrologických staníc v provincii zaznamenalo denné zrážky za 24 hodín presahujúce 50 litrov zrážok na meter štvorcový, pričom miestami spadlo aj viac. Voda naplnila veľké rieky, vodné toky a nádrže. Hrozí, že zaplaví oblasti, v ktorých žije viac ako 127 miliónov ľudí.

Rozvodnené rieky ničia všetko, čo im stojí v ceste
Rozvodnené rieky ničia všetko, čo im stojí v ceste, foto: meteoweb.eu
 

Miestni meteorológovia v nedeľu uviedli, že niektoré riečne úseky v povodiach hlavných tokov provincie Si Ťiang a Bei Ťiang, zaznamenali stavy vody, ktorý sa štatisticky vyskytne raz za 50 rokov. Guangdongská administratíva vyzvala oddelenia vo všetkých mestách a obciach, aby začali s núdzovým plánovaním.

Búrka zúrila aj nad Hong Kongom. Miestne meteorologické observatórium (HKO) zverejnilo na sociálnych sieťach záznam vodnej smršte, ktorá prešla neďaleko okresu Sai Kung. Silný vietor vyvracal stromy a miestami blokoval pohyb áut a električiek.

Meteorológovia varujú, že búrlivé počasie bude pozdĺž pobrežia pokračovať aj budúci týždeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd