Začiatok februára bol u nás veľmi teplý

Peter Minárik

Prvá polovica februára 2019 bola na Slovensku ako celok veľmi teplá. Odchýlka tohto obdobia od normálu 1981-2010 dosiahla na väčšine územia +2,0 až +4,1°C. Najvyššiu kladnú odchýlku sme zaznamenali na krajnom východe nášho územia.

V rámci Európy bola prvá polovica februára na dané pomery teplá až veľmi teplá najmä vo východnej časti kde bola odchýlka od normálu miestami až okolo +6°C. Pomerne chladná prvá prvá polovica februára bola v rámci Európy na väčšej ploche len v severnej Škandinávii, uviedol SHMÚ

Zaujímavá situácia počas uplynulých pätnástich dní bola v Rusku. Kým Európska časť tejto krajiny bola takmer celá teplotne výrazne nadnormálna v Ázijskej časti to bolo iné. Na veľkom území (predovšetkým južná časť Sibíri) tu bola odchýlka od normálu -5 až -10 a ojedinele až okolo -13°C. Severovýchodná časť Ázijského Ruska však bola v uvedenom období teplotne zväčša nadnormálna.

Predpoveď počasia pre Slovensko na najbližšie dni veľmi nepripomína druhú polovicu februára. V hladine 850 hPa očakávame nad Slovenskom až do utorka 19.2. teplotu na úrovni +3 až +8°C, čo je na daný dátum veľmi veľa. Potom by sa už malo ochladiť, a to najmä v závere budúceho týždňa. Avšak na dni od 22.2. vrátane a ďalej je už v predpovedi veľká miera neistoty.

Na základe uvedeného očakávame, že až do 19.2. bude pri prevažne slnečnom počasí denné maximum dosahovať väčšinou 9 až 14°C pričom veľmi teplo bude aj v stredných polohách. Výrazne chladnejšie bude cez deň len na miestach kde sa udrží celodenná hmla alebo nízka oblačnosť. V stredu 20.2. a vo štvrtok 21.2. už bude pravdepodobne o niečo chladnejšie na celom území a neskôr sa miestami vyskytnú aj zrážky, ale priemerná denná teplota zostane na daný dátum aj tak nadnormálna. K výraznejšiemu ochladeniu môže prísť najskôr až v piatok 22.2. alebo v sobotu 23.2., ale na tento dátum je v predpovedi už veľká miera neistoty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd