Začína sa sezóna tzv. nočných svietiacich oblakov. Ako a kedy ich pozorovať?

Veronika Salayová

Od konca mája je možné na našom území pozorovať tzv. nočné svietiace oblaky. Ide o nádherný jav na nočnej oblohe, ktorý pri vhodných podmienkach môžeme pozorovať do konca leta. 

V týchto dňoch sa začína sezóna tzv. nočných svietiacich oblakov. V najbližších týždňoch budú severnú oblohu za jasných nocí osvetľovať jasné mraky.

Tieto svietiace oblaky sa často objavujú ako závoje s vláknitými štruktúrami. Môžu sa však vytvárať aj v pruhoch, pásoch, vlnách s difúznymi alebo ostrými okrajmi.

V našich zemepisných šírkach sa dajú pozorovať počas jasných nocí najlepšie okolo 22.00 až 23.00 hod. alebo ráno pri prvom súmraku približne od 3.00 do 4.00 hod.

Prvé slabé exempláre už boli tento rok spozorované v severnom Škótsku a severnej Kanade, avšak ich sezóna na severnej pologuli začína v týchto dňoch a potrvá približne do konca augusta.

Vyskytujú sa čoraz častejšie

Nočné svietiace oblaky nie sú typické oblaky, ako ich bežne poznáme. Vznikajú v mezosfére v nadmorskej výške medzi 80 a 85 kilometrami, väčšinou nad polárnymi oblasťami.

Pozostávajú z najmenších ľadových kryštálikov a sú také tenké a priehľadné, že počas dňa zostávajú neviditeľné. Proces tvorby týchto nočných svietiacich oblakov, odborne nazývaných noctilucentných oblakov ešte nie je vedcami úplne objasnený.

Vedci však zistili, že sa objavujú v posledných rokoch čoraz častejšie ako v predchádzajúcich desaťročiach. Dôvodom sú pravdepodobne klimatické zmeny, ktoré narúšajú mezosféru. Globálne otepľovanie totiž spôsobuje, že mezosféra sa stáva chladnejšou a tenšou

V posledných desaťročiach sa tento jav vyskytuje častejšie, skôr a aj v južnejších polohách ako predtým. Minulý rok sme ich v pomerne hojnom množstve pozorovali aj nad Slovenskom. 

Na ich pozorovanie nepotrebujete nič − iba jasnú oblohu a kúsok šťastia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd