Západom sa prehnala búrka, ktorá lámala stromy. Od stredy hrozia na Slovensku ďalšie búrky

Západom sa prehnala búrka, ktorá lámala stromy. Od stredy hrozia na Slovensku ďalšie búrky
Peter Minárik

Utorok sa niesol na našom území prevažne v pokojnom počasí. Vo večerných hodinách však pokojné počasie narušila supercelárna búrka, ktorá sa nečakane nad naše územie dostala z Álp a priniesla silný nárazový vietor. V nasledujúcich dňoch treba s búrkami počítať opäť.

V priebehu dňa sa nad alpskou oblasťou začal formovať rozsiahly búrkový systém. Ten sa tiahol od Švajčiarska, cez Taliansko až do Rakúska. Tento búrkový systém prinášal do Álp veľmi silné búrky, ktoré dokonca zdevastovali lesy.

Bolo jasné, že tieto búrky naše územie nezasiahnu, no búrky neboli vylúčené. Hrozilo, že priamo nad západným Slovenskom sa nejaká búrka vytvorí, keďže v podvečerných hodinách tu panovali veľmi vhodné podmienky pre búrky.

Vytvorila sa supercela

Nakoniec bol vývoj pomerne prekvapivý. Ešte východne od Neziderského jazera začala vznikať búrka, ktorá postupovala nad slovensko-maďarské pohraničie, kde začala naberať na sile.

Postupne sa búrka sformovala do supercely, ktorá následne postupovala z Rajky cez Dunaj do oblasti Holíc a následne smerom na východ cez Podunajskú nížinu až do oblasti Šurian, kde začala búrka výrazne slabnúť a rozpadla sa.

Táto supercelárna búrka bola pri svojom postupe pomerne nebezpečná. Prinášala okrem zrážok predovšetkým silný nárazový vietor. Ten bol taký silný, že prevracal slnečníky, lámal konáre a menšie stromy a dokonca poškodil niekoľko striech. Búrka postavila na nohy aj hasičov.

Od stredy počítajte opäť s búrkami

Na naše územie sa od stredy vrátia búrky. Počasie totiž bude pod vplyvom výškovej brázdy nižšieho tlaku vzduchu, čo znamená jedno. Bude oveľa viac vlhkosti, v ktorej sa bude dariť tvorbe búrok.

Situácia je však pomerne komplikovaná a ako vidieť aj na numerických modeloch, tak je ťažké určiť, kde presne sa búrky vyskytnú. V celej strednej Európe totiž bude dochádzať k spontánnej tvorbe niekoľkých búrkových buniek, ktoré nemusia mať dlhú trvácnosť a naopak, niektoré z nich môžu prerásť aj do superciel.

V stredu je o čosi vyššie riziko výskytu búrok na západnom Slovensku, no nemožno ich vylúčiť ani inde. Nadchádzajúce dni síce teda začnú slnečným počasím, no počítajte s tým, že počas popoludnia nás môžu zastihnúť búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd