Zmena klímy mení oceán. Morské vlny sú čoraz silnejšie

Ľubomír Franko

Vedci z Kalifornskej Univerzite v Santa Cruz zistili, že s narastajúcou globálnou teplotou sa vo výraznej miere zvyšuje aj výška a sila morských vĺn. 

Zaujímavú štúdiu zverejnil tím amerických vedcov z Kalifornskej Univerzity v Santa Cruz. V štúdii uvádzajú, že medzi narastajúcou globálnou teplotou a silou morských vĺn je jednoznačná súvislosť.

Morské vlny sú poháňané vetrom a oceánskymi prúdmi. S narastajúcou globálnou teplotou stúpa aj teplota oceánov, čím sa atmosféra stáva dynamickejšia. Vetry, ktoré vanú ponad moria a vytvárajú vlny sa stávajú čoraz silnejšie a vlny sú tak vyššie, ich frekvencia sa zvyšuje a ich energia narastá. 

Súvislosť medzi energiou vĺn (ktorá sa vyráta z ich výšky) a narastajúcou globálnou teplotou môžeme jasne pozorovať na nasledujúcom grafe. Modrou a čiernou farbou je znázornená energia vĺn (kw/m) podľa dvoch rôznych modelov a červenou farbou je zvýraznená priemerná povrchová teplota oceánov.  

Podľa vedcov bude energia vĺn ďalej narastať a už čoskoro sa môže stať veľkým problémom pre pobrežné oblasti, ktoré budú bičované vlnami nielen častejšie, no vlny budú aj silnejšie. Od roku 1948 narastá ich energia v priemere o 0,4 % za rok, čo znamená, že ich energia od daného roku narástla v priemere približne o 28 %. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd