Zrazí sa teplý a studený vzduch. Pred nami sú vysoké teploty, silný vietor a BÚRKY

Zrazí sa teplý a studený vzduch. Pred nami sú vysoké teploty, silný vietor a BÚRKY
Peter Minárik

Na našom území máme dnes prekrásny, slnečný a stabilný deň. Takéto pokojné počasie však už nadchádzajúcu noc skončí a počasie vystriedajú prehánky, zrážky, silný vietor a v priebehu víkendu sa na našom území dokonca očakávajú aj búrky.

Užívame si pokojné, slnečné počasie, ktoré však nebude mať dlhú trvácnosť. Európu čaká poriadne vystrájanie počasie a to bude z meteorologického hľadiska pomerne zaujímavé. Čakajú nás zrážky, silný vietor, mrazy, sneženie a dokonca aj búrky.

Vo štvrtok dorazí na Slovensko dážď

Po dnešnom pokojnom počasí začne v priebehu noci počasie na našom území ovplyvňovať teplý front, ktorý na naše územie prinesie zrážky.

Už zajtra ráno sa zobudíme do oblačného a upršaného počasia. Pršať by malo aj počas dňa a to predovšetkým na východe.

Teplý front však na naše územie vtiahne teplejší vzduch, ktorý nad naše územie začne prúdiť od juhozápadu.

Zajtrajšie teploty už budú v porovnaní s dnešným dňom výrazne vyššie. Na strednom a východnom Slovensku to pocítiť ešte nemusíte, keďže pri oblačnom a upršanom počasí vystúpia teploty na +8 až +15 °C, avšak na západe bude zrážok najmenej, prechodne sa môže aj vyčasiť a maximálne teploty vystúpia na +15 až +21 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu opäť nadpriemerne vysoké hodnoty.

Piatok bude poriadne veterný

Počas piatka začne počasie v Európe ovplyvňovať výrazná tlaková níž, ktorej stred sa bude presúvať z Atlantiku cez Francúzsko a Benelux smerom nad Severné more. Okolo tejto tlakovej níže sa do našej oblasti zintenzívni príliv teplého vzduchu a blízkosť tlakovej níže prinesie aj veľmi veterné počasie.

Rozfúkať by sa malo v piatok dopoludnia a najnebezpečnejší vietor bude na horách, kde môžu poryvy prekračovať rýchlosť až 30 m/s. Veľmi veterno však bude na celom našom území a to predovšetkým na juhozápade, v oblasti Záhoria, Bratislavy a Dunajskej Stredy, kde môžu nárazy vetra dosahovať rýchlosť až do 25 m/s.

Piatok bude ako deň veľmi veterný, ale aj mimoriadne teplý. Maximálne teploty počas dňa budú na viacerých miestach prekračovať hranicu +20 °C a na juhozápade by dokonca mali teploty dosahovať hodnotu okolo +25 °C a je možné, že túto hranicu, ktorá definuje letný deň teploty aj prekročia.

Pomerne zaujímavý bude fakt, že zatiaľ, čo u nás bude veľmi teplo, tak u našich severných susedov sa očakáva súboj teplého a studeného vzduchu a na sever Poľska, či Nemecka môže zavítať aj zima.

Víkend prinesie prekvapivé počasie

Počasie v nadchádzajúcich dvoch dňoch bude pomerne zaujímavé, no ešte zaujímavejšie počasie nás čaká počas víkendu a čaká nás to, čo by ste na druhú polovicu októbra neočakávali.

Do našej oblasti bude od juhozápadu aj naďalej prúdiť teplý, no tentoraz aj pomerne vlhký vzduch, ktorý by sa počas dňa mal labilizovať. Numerické predpovedné modely počítajú s tým, že sa budú tvoriť búrky.

Predbežne to vyzerá tak, že v sobotu sa početné búrky očakávajú v Taliansku, v Chorvátsku a v Bosne, no podvečer sa búrky môžu tvoriť aj nad Maďarskom, či nad Moravou. Vo večerných hodinách by sa však búrky mohli vyskytnúť aj na juhu nášho územia.

Nedeľa by mohla predbežne priniesť viac búrok, ktoré sa očakávajú predovšetkým na východe Slovenska.

Nadchádzajúce dni tak prinesú do našej oblasti súboj teplého a studeného vzduchu, ktorý prinesie pestrú škálu počasia. To by sa malo stabilizovať až na začiatku budúceho týždňa, kedy sa dočasne dostaneme pod vplyv tlakovej výše.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd