AKTUALITA: V Chorvátsku padajú rekordy. Vietor robí škody

Makarská Peter Minárik

Jadranský hurikán. Tak prezývajú silný padavý vietor bóra, ktorý sa vyskytuje v Chorvátsku. Chorvátsko aktuálne sužuje rekordne silný vietor, ktorý je v niektorých oblastiach najsilnejší v histórii. 

V Chorvátsku sa dnes vyskytuje bóra, ktorá je extrémna. Pre celú oblasť Jadranského mora platí najvyšší 3. výstražný stupeň. Poryvy vetra sa totiž šplhajú k neuveriteľným 200 km/h a takýto vietor už v Chorvátsku spôsobuje škody.

Namerali rekordný vietor

Silný vietor láme v Chorvátsku rekordy. V Splite namerali náraz o sile 176 km/h (48,9 m/s), čo je najsilnejší vietor, aký kedy bol v Splite zaznamenaný.

Vietor sužuje aj Slovákmi obľúbenú Makarsku riviéru. V samotnej Makarskej namerali ešte silnejší vietor. Náraz dosiahol silu 191 km/h (53 m/s), no v Makarskej rekord nepadol. Ten tu má hodnotu 212,4 km/h.

zaznamenané maximálne nárazy vetra, data: DWD

Vietor na pobreží je taký silný, že spôsobuje materiálne škody na fasádach, strechách a najmä lesnom poraste. Tomuto jadranskému vetru, ktorý sa odborne volá bóra hovoria miestny chorvátsky hurikán.

Bóra, je silný padavý vietor. Práve v zimnom období dosahuje najväčšiu silu. V histórii namerali nárazy už aj o sile 250 km/h, čo je oveľa viac ako vietor pri hurikáne 1. kategórie. 

Video nájdete aj na našom Youtube kanály. Sledujte nás

Bóra je silnejšia ak sa nad snehom pokrytými Dinármi usadí tlaková výš a nad teplejším Jadranom súčasne tlaková níž. Akonáhle sa v noci začne ochladzovať, tak bóra začne silnieť. 

V Chorvátsku rozoznávajú dva typy bóry. ,,čistá bóra,, ktorá sa vyskytuje pri slnečnom počasí ako teraz a ,,temná bóra,, pri ktorej sa nad horskými vrcholmi začne tvoriť oblačnosť, ktorá klesá k pobrežiu a prináša poriadne upršané počasie.

Vietor spôsobuje škody

Viaceré záchranné zložky v Chorvátsku sú v pohotovosti. Tiesňová linka prijala už stovky hovorov. Zásah majú najmä splitskí záchranári, ktorí vyrážajú k spadnutým stromom a k poškodeným strechám. 

Polícia musela pre silný vietor uzavrieť aj hlavnú chorvátsku diaľničnú tepnu A1 medzi uzlami Posedarje a Sveti Rok. Polícia taktiež zakázala jazdu kamiónov na hlavnej ceste na pobreží, tzv. Jadranskej Magistrále D8

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd