Babie leto tento rok mešká, ale dočkáme sa

Babie leto tento rok mešká, ale dočkáme sa
Veronika Salayová

Daždivé a veterné počasie je na ústupe a cez víkend sa dočkáme tzv. babieho leta. Ide o zaujímavý meteorologický jav, ktorý nie je samozrejmosťou každý rok.

Počasie babieho leta sa označuje ako singularita, čiže ide o viac-menej pravidelne sa opakujúci jav, ktorý však nemusí nastať každý rok.

Meteorológovia rozumejú pod pojmom babieho leta obdobie suchého a málo veterného teplého počasia cez deň, ktoré sa v Európe vyskytuje v druhej polovici septembra a v prvej polovici októbra.

Podľa odborníkov z SHMÚ je príčinou častý výskyt rozsiahlej a stabilnej tlakovej výše nad strednou a južnou Európou. Rozdiel teplôt v priebehu dňa je 15 až 18 °C, čo znamená, že noci bývajú už chladné a dni sú slnečné a teplé.

Názov babieho leta pochádza z mýtoch a legiend o poletujúcich vlasoch starých žien. Vlákna pavučín pripomínajú šedivé vlasy, preto sa ustálilo pomenovanie babie leto.

Každá krajina má však svoje pomenovanie tohto javu. V Čechách je to leto sv. Václava, v Anglicku majú leto sv. Lukáša, v Nemecku leto sv. Michaela. V Severnej Amerike majú obdobný jav a nazývajú ho indiánskym letom.

Babie leto dorazí cez víkend a teploty sa vyšplhajú od +18 do +23 °C. Teplé počasie bude pokračovať aj na začiatku budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd